Skriftlig spørsmål fra Grunde Almeland (V) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:2398 (2022-2023)
Innlevert: 31.05.2023
Sendt: 31.05.2023
Besvart: 09.06.2023 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Grunde Almeland (V)

Spørsmål

Grunde Almeland (V): Hvorfor vil ikke justisministeren omtale angrepet ved London Pub 25. juni 2022 som terror, og kan statsråden forstå at hun av de skeive organisasjonene omtales som fullstendig fraværende i etterkant av terrorangrepet?

Begrunnelse

Ord betyr noe. Å anerkjenne terroren for hva det faktisk er, er avgjørende for ikke å underminere alvorligheten av det som har hendt.
Flere sentrale aktører på statsrådens felt har allerede vært tydelig. Politiets sikkerhetstjeneste har omtalt det som et terrorangrep. Fire menn er av politiet siktet for terror etter angrepet.
Justisministeren har et svært viktig ansvar i å følge opp en sårbar gruppe etter et terrorangrep. Mange er fortsatt redde, og det er justisministerens ansvar å sørge for at disse gruppene føler seg ivaretatt. Når vi nå står overfor en ny Pride-sesong, trengs denne bekreftelsen mer enn noen gang, nettopp for at folk skal føle seg trygge nok til å delta i disse viktige politiske markeringene.
Det er vanskelig å forstå at det første møtet justisministeren tok initiativ til med de skeive organisasjonene var først 31. mai 2023. Organisasjonene mener selv at justisministeren har vært fullstendig fraværende. Det burde justisministeren ta på alvor.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Jeg har forståelse for at angrepet 25. juni i fjor omtales som terror når man snakker om hendelsen i dagligtale. Jeg vil også understreke at jeg har omtalt det som et mulig terrorangrep gjennom det siste året, og vist til at saken etterforskes som terror.
Strafferettslig forutsetter terrorbegrepet en bestemt hensikt med handlingen hos gjerningspersonen. Som justis- og beredskapsminister er jeg derfor varsom med å omtale hendelsen 25. juni i fjor på en måte som kan oppfattes som å konkludere i spørsmål som skal avgjøres av uavhengige domstoler og som gjelder den mistenktes skyld. Flere personer er siktet for terrorhandling, men de er ikke dømt. Maktfordelingsprinsippet innebærer at jeg som representant for regjeringen, statens utøvende makt, ikke kan gå inn i domstolenes uavhengige virke eller etterforskningen av straffesaker. Uskyldspresumsjonen innebærer at enhver skal anses uskyldig inntil man er endelig dømt, og dette er et viktig rettsstatlig prinsipp å hegne om.
Når det gjelder det at jeg har blitt opplevd å være fraværende kjenner jeg meg ikke igjen i denne beskrivelsen, og jeg er lei for at noen opplever det slik. Natt til 25. juni 2022 opplevde Norge et rystende angrep der det skeive miljøet ble rammet. Jeg var første gang i kontakt med Justis- og beredskapsdepartementet kort tid etter at angrepet var et faktum. I timene, dagene og ukene etterpå gikk mesteparten av tiden til å følge opp denne saken. Angrepet har på mange måter preget det siste året. Det har blant annet vært flere møtepunkter mellom Justis- og beredskapsdepartementet og skeive organisasjoner. Som eksempel hadde jeg, sammen med helse- og omsorgsministeren og kultur- og likestillingsministeren, møte med blant annet Oslo Pride i begynnelsen av oktober 2022, i forbindelse med at Evalueringsutvalget ble satt ned. I min rolle som justis- og beredskapsminister er statssekretærene også en naturlig forlengelse av meg. Derfor setter jeg også pris på at det har vært flere møter mellom mine statssekretærer og ulike skeive organisasjoner. Angrepet i fjor har også hatt betydning for arbeidet i departementet på en rekke ulike måter, blant annet gjennom konkrete saker som handler om beredskap og forebygging av terror.
Jeg er trygg på at politiet og PST gjør sitt ytterste for at årets Pride-markeringer skal kunne gjennomføres så sikkert som mulig, og jeg er glad for at det i den forbindelse har vært god dialog mellom blant annet Pride-arrangørene og mine etater. For å understreke at dette er viktig også for regjeringen i forkant av årets markering, tok jeg initiativ til et frokostmøte med disse gruppene for kort tid siden for å ha dialog om trygghet ved gjennomføringen av kommende arrangementer.
Politiet og PST har nå mottatt 25. juni-utvalgets evaluering av oppfølgingen etter hendelsen. Rapporten følges opp umiddelbart, og jeg har anmodet om å få redegjøre om saken i Stortinget. Dette ser jeg frem til. Regjeringen vil fortsette å følge opp det viktige arbeidet med å forebygge radikalisering og hindre terror i alle dets former.