Ola Elvestuen (V): Har Miljødirektoratets rapport «Klimatiltak i Norge mot 2030» endret statsråden syn om hvorvidt det er viktig å nå kostholdsrådene, både for klima, miljø og folkehelsen?
Begrunnelse
Landbruks- og matministeren har tidligere uttalt både at det er:
«uaktuelt å kutte i norsk kjøttproduksjon»
og at
«Jeg vil ikke løfte en finger for å kutte i norsk kjøttproduksjon – uansett hva kostholdsrådene sier.».
I dag kom Miljødirektoratet med en ny rapport som viser hva som skal til for at Norge skal nå klimamålet for 2030. Der presenteres 85 tiltak som alle må gjennomføres parallelt dersom vi skal nå klimamålet, og det tiltaket som troner helt øverst på Miljødirektoratets liste over tiltak som har størst potensial for reduksjon i ikke-kvotepliktige utslipp i perioden 2021-2030 er:
«Matforbruk i tråd med de nasjonale kostholdsrådene – altså ikke spise mer enn 500 gram rødt kjøtt i uken, og spise mer grønnsaker.»