Skriftlig spørsmål fra Marian Hussein (SV) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2449 (2022-2023)
Innlevert: 05.06.2023
Sendt: 06.06.2023
Besvart: 14.06.2023 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Marian Hussein (SV)

Spørsmål

Marian Hussein (SV): Det betyr at egenandelen som betales på apoteket kan bli lavere om legen har skrevet ut alle reseptene på samme dag, enn om reseptene er lagt inn på ulike dager. Dette problemet har blitt meldt inn fra både innbyggere og fastleger, og er helt urimelig. Det gir merarbeid for fastlegene å passe på dette, og kronisk syke får høyere utlegg til nødvendige legemidler på starten av året.
Er statsråden enig i at maksgrensen på inntil 520 kr bør gjelde for den samlede uthenting på apoteket, uavhengig av når resepten er skrevet ut?

Begrunnelse

Det er en utfordring i dag at veldig mye av helseutgiftene til kronisk syke mennesker kommer i årets første måneder, før grensen for frikort er nådd. Betaling av egenandel ved utlevering på blå resept er hjemlet i blåreseptforskriften § 8, og her står det at medlemmet skal betale en egenandel på 50 pst. av restbeløpet, men ikke mer enn 520 kroner per resept. I rundskrivet til folketrygdloven §5-14 er dette presisert i Helsedirektoratets kommentar at dersom legen har skrevet ut flere resepter til pasienten samme dag, anses dette som én resept.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: I dag skal det betales en egenandel på 50 prosent av reseptbeløpet for blåresepter, men ikke mer enn 520 kroner per resept, jf. blåreseptforskriften § 8. «En resept» forstås som det samme lege har rekvirert samme dato, enten det er på papir eller på e-resept. Ved reitererte resepter skal det betales ny egenandel etter utlevering av et kvantum svarende til tre måneders forbruk. Foreligger det flere resepter, fra forskjellige leger og/eller med ulik dato, risikerer pasienten egenandel utover 520 kroner ved ett besøk på apoteket eller hos bandasjisten.
Dagens regelverk gir lite forutsigbarhet for pasientene angående hvor mye de skal betale ved uthenting på apotek og hos bandasjist, og enkelte pasienter kan få høye utgifter i løpet av kort tid. Det er også en ordning hvor det brukes mye skjønn, og med mye administrasjon for de som forvalter regelverket som lege, apotek, bandasjist og HELFO.
Helsedirektoratet har derfor fått i oppdrag å vurdere endringer i regelverket for blåresept-ordningen. Forslaget er nå til vurdering i departementet.
Basert på de innspill departementet mottar, vil jeg arbeide for at regelverket for egenbetaling bidrar til å fordele pasientenes utgifter utover året. Samtidig er jeg orientert om at regelverksendringene vil kreve endringer i dagens IT-systemer. Apotekforeningen har gitt tilbake-melding om at det vil være umulig å tilrettelegge for endringer i den nåværende apotek-løsningen FarmaPro i løpet av 2024, og at en prioritert innføring av en endret egenandels-modell i den fremtidige løsningen Eik vil forsinke innføring av Eik ytterligere.