Skriftlig spørsmål fra Ove Trellevik (H) til fiskeri- og havministeren

Dokument nr. 15:2454 (2022-2023)
Innlevert: 06.06.2023
Sendt: 06.06.2023
Besvart: 13.06.2023 av fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran

Ove Trellevik (H)

Spørsmål

Ove Trellevik (H): Ifølge regjeringen så sikrer enigheten en havforvaltning i nordområdene som er både langsiktig og bærekraftig. Enkelte dager er det registrert over 70 russiske fiskefartøy i Barentshavet.
Hvordan regjeringen utøver kontroll med fiskeriene, slik at vi er sikre på at Russland forholder seg til avtalte kvoter må være en sentral del for å skape trygget om en bærekraftig forvaltning av våre fiskeribestander, hvilke fartøyer er kontrollert av norske og Russiske myndigheter, når fant kontrollen sted, og hva ble avdekket under kontrollene?

Begrunnelse

Norge inngikk høsten 2022 en fiskeriavtale med Russland for 2023. Totalkvoten for en rekke arter ble satt, for eksempel for nordøst-arktisk torsk for 2023 ble den satt til 566 784 tonn, i tråd med forvaltningsregelen. Totalkvoten av torsk fordeles mellom Norge, Russland og tredjeland etter samme mønster som tidligere år. Norges kvote for 2023 er 260 782 tonn for denne bestanden.
I tillegg til at partene ble enige om kvoter for en rekke fiskeslag, ble også partene enige om å fortsette arbeidet med en forvaltningsplan for reker. Fiskeriavtalen inneholder også tekniske reguleringer for utøvelsen av fisket, kontrolltiltak og forskningssamarbeid. Det er et langvarig og omfattende forskningssamarbeid mellom Norge og Russland om levende marine ressurser og økosystemet i Barentshavet, og partene ble enige om et felles norsk-russisk forskningsprogram for 2023.
Russiske forskere er midlertidig suspendert fra Det internasjonale rådet for havforskning ICES. Kvoterådene for 2023 for de bestandene vi forvalter sammen med Russland er derfor i år utarbeidet i en bilateral arbeidsgruppe mellom Havforskningsinstituttet og det russiske forskningsinstituttet VNIRO. Norge slutter opp om sanksjonene mot Russland og fører kontroll med at sanksjonsregelverket blir overholdt, samtidig som vi hegner om en bærekraftig fiskeriforvaltning. Den russiske siden har meddelt at fiskeriavtalen for 2023 kan bli suspendert dersom det blir innført ytterligere innstramninger i restriksjonene Norge har innført for russiske fiskefartøys anløp til norske havner.

Bjørnar Skjæran (A)

Svar

Bjørnar Skjæran: Norge følger nøye med på fisket i våre farvann. Gjennom Den blandede norsk-russiske fiskerikommisjon utveksler Norge og Russland månedlig informasjon om landinger, kvoteutnyttelse, og fiske i hverandres økonomiske soner i Barentshavet og Norskehavet.
Partene har gjennom Den blandede norsk-russiske fiskerikommisjon også innført en rekke omforente kontrolltiltak med særlig fokus på ulovlig fiske og kvotekontroll.
I 2022 og 2023 er det gjennomført 387 landinger fra russiske fiskefartøy i norske havner. Alle disse er omfattet av havnestatskontrollregimet, som innebærer at fartøyene må ha bekreftelse fra flaggstat på at rapportert aktivitet er riktig og tillatt, og forhåndsgodkjenning fra Norge som kyststat for bruk av havn. I denne perioden er 34 av disse landingene kontrollert med hjemmel i fiskerilovgivningen. Dette er et høyere antall enn det Norge er forpliktet til gjennom internasjonale avtaler. Registrerte overtredelser dreier seg generelt om mindre alvorlige avvik, og ingen avdekkede feilrapporteringer av fangst.
I 2022 gjennomførte Kystvakten 174 kontroller av russiske fiskefartøy, som har resultert i tre anmeldelser for mangel på losleider og to tilfeller av fiske etter sild i stengt område. I 2023 har Kystvakten så langt gjennomført 90 kontroller av russiske fiskefartøy i norske farvann uten at det er avdekket alvorlige overtredelser. Det er gitt fire advarsler for manglende rensing av trål før nytt hal, manglende stuasjeplan, manglende kontrollpunktsmelding ved landing og for liten maskevidde i deler av trål.
Når det gjelder innretningen av fiskerikontrollen av russiske fiskefartøy, viser jeg til justis- og beredskapsministerens svar på skriftlig spørsmål nr. 2618 fra stortingsrepresentant Alfred Jens Bjørlo.