Skriftlig spørsmål fra Kathy Lie (SV) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:2455 (2022-2023)
Innlevert: 06.06.2023
Sendt: 06.06.2023
Besvart: 13.06.2023 av kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen

Kathy Lie (SV)

Spørsmål

Kathy Lie (SV): Vil statsråden ta med seg prinsippet fra den nye Folkehelsemeldingen om at “virkemidler skal settes inn der de har størst effekt for de som trenger det mest, men samtidig være bra for alle” til arbeidet med gjennomgangen av spillemiddelordningen, og hvordan har statsråden tenkt til å ivareta behovene til de som driver egenorganisert idrett og aktivitet i en ny anleggsplan?

Begrunnelse

Fysisk aktivitet er en sentral del av folkehelsearbeidet og omgivelsene er med på å avgjøre hvor fysisk aktive vi er. Anlegg og møteplasser for idrett og fysisk aktivitet er en grunnleggende infrastruktur for å drive mange idretter og aktiviteter, både organiserte og egenorganiserte. I omtalen av fysisk aktivitet i Folkehelsemeldingen viser regjeringen til at man har startet en gjennomgang av spillemiddelordningen. Spillemiddelordningen kan være et viktig verktøy for å nå målene om flere fysisk aktive og utjevning av sosiale helseforskjeller.
Flere har påpekt at dagens spillemiddelordning fungerer som en «køordning» der de som får midler først er de som søker først, ikke nødvendigvis de som trenger det mest. I Folkehelsemeldingen, som har som mål å utjevne sosiale helseforskjeller, poengteres det at virkemidler skal settes inn “der de har størst effekt for de som trenger det mest, men samtidig være bra for alle”.
Idretten vet best selv hvilke behov de og deres medlemmer har, men for å sikre at også grupper utenfor idrettsbevegelsen - og som kanskje er de som trenger det mest - har et attraktivt og godt tilbud, må man finne en metode for å fange opp hvilke behov og ønsker de har.

Anette Trettebergstuen (A)

Svar

Anette Trettebergstuen: Det står i Hurdalsplattformen at regjeringen vil ruste opp og bygge flere og bedre idrettsanlegg og lage en nasjonal plan for anlegg sammen med idretten. Vi er godt i gang med dette arbeidet.
Høsten i fjor og vinteren i år har vi vært rundt omkring i alle fylkene og møtt organisasjoner og aktører på lokalt og regionalt plan, og vi har hatt møter med sentrale organisasjoner i Oslo. Hensikten har vært å få et bredt tilfang av innspill til nasjonal plan og til hvordan en framtidig spillemiddelordning for anlegg kan se ut.
Alle organisasjoner og aktører som spillemiddelordningen er relevant for er blitt invitert til å komme med synspunkt og innspill, og vi har mottatt mange innspill bl.a. fra friluftslivet og representanter fra egenorganiserte miljøer.
Å sikre et bredt og godt anleggstilbud er noe jeg er svært opptatt av. Derfor har også ett av hovedspørsmålene vi har ønsket å få innspill på vært hvordan vi kan bidra til å sikre at det er de anleggene det er mest behov for som blir bygget først.
Som jeg nettopp har orientert komiteen i Stortinget om, er det for tidlig å si hvordan en framtidig anleggsmodell vil se ut og dermed også nøyaktig hvordan ulike behov vil bli ivaretatt. Dette må vi komme tilbake til når vi har fått bearbeidet innspillene vi har fått inn og vurdert ulike løsningsmodeller. Men jeg kan forsikre representanten Lie om at jeg er opptatt av at vi også i framtiden skal ha et bredt og godt anleggstilbud til glede for flest mulig.