Grunde Almeland (V): Datatilsynet har stilt seg kritiske til utvidelsen av Kommunalt pasient- og brukerregister, og hjemmelsgrunnlaget for å pålegge privatpraktiserende tannleger meldeplikt på registeret.
Hvordan arbeider statsråden med å gjøre utvidelsen av Kommunalt pasient- og brukerregister i tråd med GDPR, og hvordan vil denne utvidelsen sikre informasjonsflyt og reservasjonsrett ved innhenting av informasjon?
Begrunnelse
Helsedirektoratet foreslo i 2021 endringer i Forskrift om kommunalt pasient- og brukerregister (KPR-forskriften) som innebar å gi privatpraktiserende tannleger meldeplikt til registeret. Det betyr at opplysninger fra pasientjournaler som tilhører pasienter som benytter seg av en helprivat tannhelsetjeneste skal overføres til registeret.
Endringen i KPR er tatt helt uten personvernhensyn, og er sterkt kritisert av Datatilsynet. Datatilsynet har stilt seg kritiske til hjemmelsgrunnlaget for å pålegge privatpraktiserende tannleger denne oppgaven uten at det er basert på samtykke fra pasienten eller at det i det minste er mulig å reservere seg.
Utvidelsen strider også med GDPR-prinsippet om formålsbegrensning. “Ethvert formål med behandling av personopplysninger skal identifiseres og beskrives presist. Alle formål skal være forklart på en måte som gjør at alle berørte har samme entydige forståelse av hva personopplysningene skal brukes til. At formålet skal være legitimt innebærer at det i tillegg til å ha et rettslig grunnlag også skal være i samsvar med øvrige etiske og rettslige samfunnsnormer.”
Direktoratet gjennomførte utvidelsen av reglementet uten en politisk sak i Stortinget. Det er ønskelig at statsråden redegjør for hvorfor dette var en politisk beslutning for direktoratet, og ikke Stortinget.