Skriftlig spørsmål fra Helge André Njåstad (FrP) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:2487 (2022-2023)
Innlevert: 09.06.2023
Sendt: 09.06.2023
Besvart: 21.06.2023 av klima- og miljøminister Espen Barth Eide

Helge André Njåstad (FrP)

Spørsmål

Helge André Njåstad (FrP): Vil statsråden justere på Enovas oppdragsbrev slik at borettslag og sameier på mer enn 4 enheter kan delta i tilskuddsordninger fra Enova som gjelder energieffektivisering, klimatiltak og renovering av boligkroppen?

Begrunnelse

Mange borettslag og sameier er av eldre dato, anvendte materialer har oppnådd sin levealder, åpenbar slitasje som følge av dårlige løsninger og utførelse preger mange av byggene satt opp på slutten av 70 og 80-tallet. Dette har ført til at mange borettslag og sameier opplever høye vedlikeholds-, forsikrings og strømkostnader. Et av borettslagene som har opplever dette er Feråslien Borettslag i Bergen som har tatt kontakt med departementet om denne problematikken. Borettslaget skal gjøre investeringer for over 100 millioner kroner i renovering av boligkroppen, noe som blant annet vil bidra til redusert varmetap på ca. 35 prosent. Enova har i dag tilskuddsordninger som går direkte til denne typen formål. Borettslaget vil søke Enova om tilskudd til blant annet renovering av boligkroppen når jobben er ferdigstilt. Dagens praksis gjør at mange borettslag og sameier ikke får delta i tilskuddsordningene til Enova, inklusiv Feråslien Borettslag. Departementet har mulighet å gi overordnede og prinsipielle føringer til Enova gjennom årlige oppdragsbrev for å rette opp denne urimeligheten.

Espen Barth Eide (A)

Svar

Espen Barth Eide: Regjeringen har allerede gjennom en tilleggsavtale med Enova og gjennom justering av oppdragsbrevet, sørget for en styrket satsing på energieffektivisering, inkludert for husholdninger. Vi har presisert Enovas mandat slik at det nå omfatter energieffektivisering i alle sektorer og i større grad åpner for støtte til moden og velkjent teknologi, i umodne markeder. Som en oppfølging av presiseringen legger Enova opp til en styrket satsing på energi i bredt og energieffektivisering mer spesifikt. Dette innebærer blant annet en ny investeringsstøtte rettet mot borettslag, sameier og yrkesbygg som kobler støtten til energimerket og forbedret energiytelse basert på en grundig kartlegging. Støtten innrettes etter samlet energiytelse fremfor enkelttiltak og overlater til fagpersoner å anbefale løsninger tilpasset den aktuelle bygningen. Støtten blir dermed teknologinøytral og resultatbasert.
Enova støtter for øvrig allerede borettslag og boligsameier i form av kartleggingsstøtte. Kartlegging gir konkrete anbefalinger om blant annet tiltak som kan redusere energibehov, effektbehov eller klimagassutslipp, i tillegg til muligheten for lokal kraftproduksjon i egen bygningsmasse, for eksempel gjennom solceller eller varmepumper. Maksimalt støttenivå for kartleggingsstøtte ligger mellom 150 000 og 350 000 kr, avhengig av antall enheter. I tillegg kan man få opptil 50 prosent mer i kartleggingsstøtte dersom man etter kartleggingen signerer kontrakt på gjennomføring av kartlagte, energibesparende tiltak. Enova ønsker med denne støtteordningen å bidra til å løse noen av utfordringene som borettslag og sameier gjerne møter på allerede i informasjonsinnhentingsfasen i forbindelse med vurderinger av energitiltak. Enova støtter også varmesentraler basert på fornybare energikilder, hvor også borettslag og sameier kan søke. I tillegg kan tiltak under Enovatilskuddet som pris- og effektstyrt energilagringssystem for boliger og smart varmtvannsbereder være aktuelle for den enkelte beboer i borettslag og sameier.
Enova er et spesialverktøy for støtte til teknologiutvikling og markedsintroduksjon av klima- og energiløsninger. Støtten avlaster de som er først ute med å ta i bruk nye løsninger, med mål om at alle andre i neste omgang skal ha bedre og billigere teknologier å velge mellom.