Skriftlig spørsmål fra Bård Hoksrud (FrP) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:2490 (2022-2023)
Innlevert: 09.06.2023
Sendt: 09.06.2023
Besvart: 15.06.2023 av klima- og miljøminister Espen Barth Eide

Bård Hoksrud (FrP)

Spørsmål

Bård Hoksrud (FrP): Her er det en næring som vil følge opp direktivet med fastkork på flasker, men som risikerer å stå i en håpløs situasjon fordi det ikke finnes en løsning før senere på året.
Vil statsråden sikre en utsettelse av innføringen av direktivet i Norge til denne typen korker er tilgjengelige på markedet?

Begrunnelse

Som kjent, har EU bestemt at alle PET-flasker fra 3. juli 2024, skal ha fastkork på flaskene (flasker med fast kork som ikke skal kunne splittes fra flasken). EU mener at dette vil bidra til å redusere utslippet av plast. Dette er noe som næringen og bedriftene har som mål å følge opp, men utfordringen er at når produsentene tar kontakt med korkleverandørene så er den klare tilbakemeldingen at sportskork for denne korte flaskenakken per i dag ikke er utviklet, og blir sannsynligvis heller ikke tilgjengelig på markedet før tidligst høsten 2024. Produsenten av Isklar har også vært i kontakt med flere andre mineralvannsprodusenter som bekrefter den samme utfordringen med å få på plass nye korker som oppfyller direktivet. Jeg er enig i at det er viktig å redusere utslippet av plast, men det ville jo hatt en enormt mye større effekt om flere EU-Land hadde gjort som Norge og heller innført en panteordning av plastflasker.

Espen Barth Eide (A)

Svar

Espen Barth Eide: EUs direktiv om reduksjon av miljøkonsekvensene av enkelte plastprodukter ble vedtatt 5. juni 2019. Direktivet ble tatt inn i EØS-avtalen i 2021 og gjelder for Norge. Formålet med direktivet er å bidra til å redusere miljøkonsekvensene av enkelte plastprodukter. Det skal også bidra til å fremme utviklingen av en sirkulær økonomi. EU-kommisjonen har anslått at direktivet regulerer 86 prosent av engangsartiklene av plast som finnes på europeiske strender.
Korker finnes som forsøpling på strender og i parker. Hensikten med kravet om at korker skal sitter fast på drikkevareemballasjen under bruk, er å hindre at disse mistes og dermed redusere forsøpling. Innen 3. juli 2024 skal derfor EU/EØS-landene sikre at engangs drikkevareemballasje av plast designes og produseres på en måte som sikrer at korker og lokk av plast forblir festet til emballasjen under bruk.
Kravet om at korker skal sitte fast vil ha vært kjent i fem år fra det først ble vedtatt i EU, til det trer i kraft. Produsenter som Coca cola og Tine har allerede produsert drikkeflasker og drikkekartonger med korker som sitter fast under bruk, og har dermed vist at det er mulig.
Miljødirektoratet har begynt prosessen med gjennomføring av kravet i norsk rett. Dialog med bransjen for å utarbeide en konsekvensvurdering og offentlig høring er en standard del av denne prosessen, og miljømyndighetene vil ta med seg eventuelle innspill fra bransjen videre i vurderingen. Ettersom fristen har vært kjent i mange år og det allerede finnes drikkevareemballasje på markedet med korker som sitter fast, ser jeg ingen grunn nå til å utsette fristen for å innføre dette kravet i Norge.