Bård Hoksrud (FrP): Jeg ber igjen statsråden om å svare på mitt spørsmål.
Dersom prioriteringskriteriene gjør at pasienter ikke får oppfylt sine pasientrettigheter som presisert i pasient- og brukerrettighetsloven § 2-1 b andre ledd rett til nødvendig helsehjelp, hva skal prioriteres først?
Begrunnelse
Jeg sendte nylig inn et spørsmål til statsråden der jeg spurte om det ikke er i strid med pasient- og brukerrettighetsloven å nekte pasienter som har fått den svært sjeldne sykdommen PNH etter 26. september 2022, livreddende behandling med komplementhemmere.
Jeg ble ikke akkurat klokere av svaret. Statsråden skriver blant annet:
"Pasienter med rett til nødvendig helsehjelp har krav på forsvarlig helsehjelp."
Hun avslutter med:
"Jeg kan ikke ta stilling til hvorvidt helsehjelpen til en konkret pasient eller pasientgruppe er forsvarlig. Denne vurderingen er det som nevnt over behandlende helsepersonell og tjenesten som gjør, og jeg forventer at de oppfyller sin lovpålagte plikt til å yte forsvarlige tjenester."
Det er greit at statsråden ikke kan ta stilling i enkeltsaker, men her er det snakk om pasienter som har fått en sykdom etter et visst tidspunkt og som dermed ikke får tilgang på livreddende, tilgjengelig medisin, stikk i strid med faglige råd.
Statsråden presiserer at det er behandlende helsepersonell som skal vurdere hvorvidt helsehjelpen som tilbys en pasient eller pasientgruppe er forsvarlig. Det er jeg helt enig i, men her sier jo behandlende helsepersonell selv at tilbudet til disse pasientene er "totalt medisinsk uforsvarlig". Behandlende helsepersonell står i en fortvilet situasjon, fordi de ikke får lov til å tilby sine pasienter livreddende behandling. Samtidig får pasienter som har fått sykdommen før 22. september 2022 medisin. Dette er en ekstrem forskjellsbehandling, som er uholdbar både for pasienter og behandlere.
Statsråden skriver at hun forventer at behandlende helsepersonell oppfyller sin lovpålagte plikt til å yte forsvarlige helsetjenester. I et slikt svar hopper statsråden fullstendig bukk over at i dette tilfellet så har ikke behandlende helsepersonell mulighet til å gjøre jobben sin, fordi de ikke får tilby behandlingen som kan redde pasientens liv.
Når man har slike situasjoner hvor pasienter ikke får tilgang til tilgjengelige, livreddende medisiner, er det et klart brudd med retten til forsvarlig helsehjelp. Derfor ber jeg statsråden presisere hva som er viktigst. Prioriteringskriteriene, eller pasientenes rett til forsvarlig helsehjelp.