Skriftlig spørsmål fra Rasmus Hansson (MDG) til næringsministeren

Dokument nr. 15:2505 (2022-2023)
Innlevert: 11.06.2023
Sendt: 12.06.2023
Besvart: 19.06.2023 av næringsminister Jan Christian Vestre

Rasmus Hansson (MDG)

Spørsmål

Rasmus Hansson (MDG): Vil regjeringen i den varslede mineralstrategien legge til rette for etableringen av en digital markedsplass for overskuddsmasse, i tråd med stortingets vedtak 455 den 8. januar 2023?

Begrunnelse

I forbindelse med behandlingen av Innst 124 S (2022-2023) vedtok Stortinget å be regjeringen "legge til rette for etableringen av en digital markedsplass for overskuddsmasse, etter modell av Bærum Ressursbank." (vedtak 455).
Spørsmålsstilleren mener at en digital markedsplass for overskuddsmasse bør inngå som en del av den kommende mineralstrategien. Det haster å få på plass løsninger som sikrer mer sirkularitet for overskuddsmassene fra store pågående utbyggingsprosjekter, slik at store kostnader og klimagassutslipp knyttet til transport kan reduseres i tråd med nasjonale mål.
Bærum Ressursbank er et offentlig prosjekt under Bærum kommune som arbeider for mest mulig ombruk, gjenvinning og nyttiggjøring av overskuddsmasser (stein, jord, betong, asfalt m.m.) fra bygge- og infrastrukturprosjekter. Formålet med Bærum Ressursbank er at disse overskuddsmassene skal bli sett på som en ressurs som har en verdi som kan bli gjenbrukt eller gjenvunnet, fremfor å bli behandlet som avfall.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Langsiktig og bærekraftig forvaltning av ressurser er et grunnprinsipp i regjeringens areal-, nærings- og miljøpolitikk. Overgangen til en sirkulær økonomi skal sikre at verdiene i materialer, produkt og ressurser beholdes i omløp i økonomien så lenge som praktisk og økonomisk mulig. At ressursene utnyttes bedre, er viktig for å minimere negative klima- og miljøkonsekvenser.
Overskuddsmasser fra samferdselsprosjekter, byggeprosjekter og mineralutvinning kan i en del tilfeller benyttes til andre formål. Alternative anvendelser vil avhenge av egenskapene til de konkrete massene. Grove steinmasser kan for eksempel brukes til veibygging eller annen infrastruktur, selges til bruk som fyllmasser, eller eksporteres til andre land.
Jeg er kjent med arbeidet til Bærum ressursbank med utvikling av markeder for overskuddsmasser. Bedre markedsløsninger og infrastruktur for håndtering av overskuddsmasser er i tråd med regjeringens politikk for en mer fremtidsrettet ressursforvaltning, og der man mobiliserer både private og offentlige aktører for å oppnå målene om mindre mineralavfall og bedre ressursbruk.
Regjeringen vil om kort tid presentere en mineralstrategi. Her vil vi vise hvilke grep vi foreslår for å bidra til økt sirkularitet og bærekraft i mineralnæringen.