Skriftlig spørsmål fra Rasmus Hansson (MDG) til finansministeren

Dokument nr. 15:2526 (2022-2023)
Innlevert: 13.06.2023
Sendt: 13.06.2023
Besvart: 16.06.2023 av finansminister Trygve Slagsvold Vedum

Rasmus Hansson (MDG)

Spørsmål

Rasmus Hansson (MDG): Vil finansministeren be Norges Bank om å trekke oljefondet ut av selskaper som står på den ukrainske antikorrupsjonsmyndighetens svarteliste fordi de fortsetter å operere i Russland?

Begrunnelse

I februar 2022 ba finansdepartementet Norges Bank om å fryse alle investeringer i Russland, og å utarbeide en plan for å trekke seg ut av selskapene. Hensikten med dette, og hensikten med EUs stadig strengere sanksjoner mot Russland som Norge følger, er å svekke Russlands økonomiske evne til å fortsette krigen mot Ukraina.
En gjennomgang av NBIMs investeringoversikt viser at Statens Pensjonsfond Utland ved årsskiftet hadde investert nær 60 milliarder kroner i selskaper som står på den ukrainske antikorrupsjonsmyndigheten (NCAP)s svarteliste. Disse selskapene er Procter & Gamble, SLB/Schlumberger, Mondelez, Xiaomi, OTP Bank, Great Wall Motor, Raiffeisen, Danieli, Construction Engineering Corp, Bonduelle og Buzzi Unicem.
Putins stadige overgrep mot Ukraina er avhengig av en fungerende russisk økonomi, og av at utenlandske selskapers virksomhet i Russland bidrar til Russlands økonomi. Selskaper som fortsetter å operere i Russland etter krigsutbruddet gir Russland legitimitet, og bidrar til å finansiere de russiske overgrepene mot Ukraina.

Trygve Slagsvold Vedum (Sp)

Svar

Trygve Slagsvold Vedum: Forvaltningen av Statens pensjonsfond utland (SPU) har som mål å oppnå høyest mulig avkastning med en akseptabel risiko, slik det er nedfelt i lov om Statens pensjonsfond og i forvaltningsmandatet fra Finansdepartementet til Norges Bank. Innenfor denne finansielle rammen skal fondet forvaltes ansvarlig. Det forventes også at selskapene i fondets portefølje følger relevante lover og regelverk, inkludert gjeldende internasjonale sanksjoner mot Russland. Den ukrainske listen som det vises til er ikke en del av Norges og EUs sanksjonsregelverk, men en liste som er publisert på hjemmesiden til det ukrainske anti-korrupsjonsbyrået.
Det er etablert en klar arbeidsdeling mellom Finansdepartementet, Etikkrådet og Norges Bank. Departementet fastsetter de overordnede rammer for forvaltningen. Norges Bank foretar investeringene og utøver fondets eierrettigheter uavhengig av departementet. Etikkrådet overvåker fondets portefølje for grove normbrudd som er i strid med retningslinjene for observasjon og utelukkelse av selskaper fra SPU. Retningslinjene gjelder blant annet grove brudd på menneskerettigheter og alvorlige krenkelser av individers rettigheter i krig eller konfliktsituasjoner. I slike saker avgir Etikkrådet tilrådinger til bankens hovedstyre, som tar beslutninger om observasjon, utelukkelse eller eierskapsutøvelse. Arbeidsdelingen er nedfelt i lov om Statens pensjonsfond og har bred støtte i Stortinget. Det følger av arbeidsdelingen at departementet ikke foretar vurderinger av enkeltselskaper.