Marius Arion Nilsen (FrP): Fredag 9. juni åpnet batteriselskapet Morrow sitt forskningssenter i Grimstad, i samarbeid med UiA. 70 batteriforskere skal ha sitt arbeidssted her og utvikle fremtidige batteriløsninger for salg til Europa. Morrow holder i dag på med bygging av første trinn av sin batterifabrikk i Arendal, i Eyde Energipark. Store støtteordninger i USA og andre land gjør det vanskelig å konkurrere på like vilkår.
Kan statsråden avklare om regjeringen planlegger å komme med noen risikoavlastende tiltak, ev. hvilke, og når de kan forventes?
Begrunnelse
Batteriprosjektene Freyr og Corvus har begge truet med å trappe ned eller droppe fabrikkbygging i Norge om ikke staten bidrar mer. De oppgir amerikanernes IRA pakke som årsak, da de kan få mer støtte ved flytting til USA.
Amerikanernes Inflation Reduction Act (IRA), gir svært gunstige betingelser for grønne prosjekter, og flere prosjekter i Norge har dermed slitt med å regne videre utvikling av prosjektene hjem i Norge.
Morrow ber ikke om statsstøtte og subsidier som andre aktører har gjort, men at regjeringen og staten bidrar med forutsigbare rammevilkår, fleksibilitet, risikoavlastning, finansieringsordninger, evnt. skattetiltak.
Regjeringen har store planer for grønt industriløft og at hele Norge skal eksportere. Enn så lenge er dette først og fremst synlig i festtaler, og ikke så mye i praktisk politikk og tiltak.
Når alle trinn av hele Morrows fabrikk står ferdig kan sysselsettingen være opp mot 2500 personer, noe som er veldig mye for Arendal, og Agder, som sliter med levekårsutfordringer.
Ut fra den voldsomme konkurransen norske aktører møter fra utenlandske risikoavlastnings og støttetiltak, så er det interessant å høre om regjeringen planlegger å møte dette, og hvordan.