Skriftlig spørsmål fra André N. Skjelstad (V) til kunnskapsministeren

Dokument nr. 15:2542 (2022-2023)
Innlevert: 14.06.2023
Sendt: 14.06.2023
Besvart: 22.06.2023 av kunnskapsminister Tonje Brenna

André N. Skjelstad (V)

Spørsmål

André N. Skjelstad (V): Hva er bakgrunnen for at Utdanningsdirektoratet har besluttet at Åarjelsaemien Virehtiesåafoe (Sørsamisk Kunnskapspark) ikke lenger får lov å tilby undervisning i nordsamisk?

Begrunnelse

I 2015 foreslo departementet å legge ned Sameskolen for Midt-Noreg på grunn av det lave elevtallet. Den gang hindret Venstre en nedleggelse av tilbudet, og siden den gang er elevtallet femdoblet gjennom det nye Sørsamisk Kunnskapspark. Kunnskapsparken gir et fjernundervisningstilbud for samisk språkopplæring og språksamlinger, med særlig vekt på sørsamisk og lulesamisk. I 30 år har de i tillegg gitt tilbud i nordsamisk språkopplæring, og tilbudet er åpent for alle elver fra hele landet.
Formålet med kunnskapssenteret er å medvirke til å utvikle samisk identitet, språk og kultur, og kunnskapsparken har 14 lærerårsverk der alle har godkjent kompetanse.
Muligheten til å tilby samisk språkopplæring på tvers av språkene lulesamisk, sørsamisk og nordsamisk, bidrar til å styrke kvaliteten på undervisningen og gi et bedre språkopplæringstilbud til flere.
Samisk språk er viktig for å utvikle den samiske kulturen, og for å bøte på konsekvensene av fornorskningspolitikken. Dette er tydelig i Sannhets- og forsoningskommisjonens rapport, og er understreket også i Stortingets behandling av Stortingsmeldingsmeldingen om samisk språk, kultur og samfunnsliv.

Tonje Brenna (A)

Svar

Tonje Brenna: Det stemmer at regjeringen Solberg foreslo å legge ned Sameskolen i Midt-Norge, og at flertallet på Stortinget viste til det særskilte ansvaret for sørsamisk som utsatt språk da de ga signaler om å videreføre aktivitet.
Da Åarjelsaemien Vierhtiesåafoe/Sørsamisk kunnskapspark ble re-etablert som kunnskapspark i 2017 var det for å tilby språkopplæring i sørsamisk, i form av fjernundervisning og språksamlinger, til elever som ikke kan få et stedlig opplæringstilbud i sin kommune. UNESCO definerer både lulesamisk og sørsamisk som alvorlig truede språk og det er få fagmiljø som kan dette, i motsetning til nordsamisk som er mer utbredt. Det å sikre et nasjonalt kompetansemiljø innen sørsamisk har ligget der som kunnskapsparkens mandat i årene siden den gang. Etter forespørsel fra flere miljøer har mandatet blitt utvidet til å inkludere lulesamisk, der det også er begrenset med andre kompetansemiljøer.
Kunnskapsdepartementet har delegert til Utdanningsdirektoratet (Udir) å styre Sørsamisk kunnskapspark og to andre statlige samiske virksomheter. Udir rapporterer om at antall fjernundervisningselever i sørsamisk ved kunnskapsparken har gått ned, samtidig som antall fjernundervisningselever i Nord-samisk har gått opp de siste årene. For å sikre at vi ivaretar et stabilt fagmiljø i sørsamisk, har de bedt virksomheten vri sin aktivitet fra nordsamisk over til sør- og lulesamisk, i tråd med mandatet og føringene fra Stortinget.
Dette skal skje over tid, og elever som i dag har et tilbud på nordsamisk, skal få fortsette med det ut skoleløpet. Slik gir vi trygghet og forutsigbarhet for de berørte elevene og familiene.
Jeg merker meg at det er en debatt om hva sørsamisk kunnskapspark skal være. Dette vil mitt departement følge opp i dialogen med Utdanningsdirektoratet og med Sametinget. Jeg vil understreke at det ikke har vært snakk om å nedlegge eller avvikle kunnskapsparken. Tvert imot, i statsbudsjettet for 2022 ble bevilgningen til Sørsamisk kunnskapspark økt med 1,2 mill. kroner som følge av økt antall elever.
Jeg er opptatt av at barn og unge får mulighet til å lære om samisk språk og kultur, og det er viktig at dette tilbudet blir ivaretatt. For å få en god språkopplæring i alle de samiske språkene har vi i budsjettet for 2023 styrket tilskuddsordningen for samisk i grunnopplæringen med 17,5 mill. kroner, slik at kommunene står bedre rustet til å gi et godt tilbud til alle elever som ønsker opplæring i samisk, uavhengig av hvor de bor. I revidert budsjett for 2023 har regjeringen også foreslått 5 millioner kroner ekstra til samiske læremidler, som vil gi samiske lærere mer tid til undervisning fremfor å lage egne læremidler.