Skriftlig spørsmål fra Sofie Marhaug (R) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:2547 (2022-2023)
Innlevert: 15.06.2023
Sendt: 15.06.2023
Besvart: 22.06.2023 av olje- og energiminister Terje Aasland

Sofie Marhaug (R)

Spørsmål

Sofie Marhaug (R): Hva synes statsråden om at kraftselskapene får ta ekstra mye fra strømkundene som følge av valutakursen, og vil statsråden gjøre noe for å hindre denne ekstra kostnaden for folk og næringsliv?

Begrunnelse

Når norske kraftprodusenter selger strøm produsert i Norge til norske kunder, gjør de gjerne dette over strømbørsen Nord Pool. Her handles det gjerne i euro. Når kronekursen svekkes mot euroen øker strømprisen. Dermed kan strømmen nå koste opp mot tjue prosent mer enn den ville gjort for en tid tilbake, med annen kronekurs. Dette er en ekstraprofitt til kraftselskapene som ikke skyldes forhold i kraftmarkedet, men kronekursen. Det er en unødvendig effekt for varer som reelt er omsatt internt i Norge. Staten har fortsatt delvis eierskap i kraftbørsen, selv om den forrige regjeringen privatiserte store deler av den. Kraftbørsen er regulert av NVE og Olje- og energidepartementet.

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: Norge er en del av et felles nordisk kraftmarked, som igjen er knyttet til det europeiske kraftmarkedet gjennom overføringsforbindelser. Det nordiske kraftmarkedet er også priskoblet med store deler av Europa. Dette betyr at kraftprisene i de ulike områdene beregnes gjennom en felles europeisk prisalgoritme. For å kunne gjøre dette må alle kjøps- og salgsbud konverteres til samme valuta, som er euro.
Regjeringen har lagt frem flere tiltak for å hjelpe folk og næringsliv med å håndtere høye strømpriser. Den midlertidige strømstønadsordningen for husholdninger skal hjelpe folk med å håndtere ekstraordinært høye strømpriser. Ordningen har blitt endret og forbedret i flere omganger. For næringslivet er det lagt til rette for inngåelse av fastprisavtaler gjennom endringer i grunnrenteskatten. I en overgangsperiode i påvente av endringene i grunnrenteskatten, ble det i 2022 også opprettet to midlertidige ordninger som skulle hjelpe strømintensive foretak med å omstille seg i lys av de høye strømprisene, henholdsvis en lånegarantiordning og en energitilskuddsordning.