Skriftlig spørsmål fra Bård Hoksrud (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2579 (2022-2023)
Innlevert: 16.06.2023
Sendt: 19.06.2023
Besvart: 21.06.2023 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Bård Hoksrud (FrP)

Spørsmål

Bård Hoksrud (FrP): Hva er vurderingene bak beslutningen om å flytte kreftregisteret, som en rekke fagmiljøer nå protesterer mot?

Begrunnelse

Nylig ble det kjent at Kreftregisteret skal flyttes til Folkehelseinstituttet. Dette er en beslutning som har skapt mange reaksjoner, blant annet fra Kreftforeningen, som er veldig skeptiske til en slik organisatorisk flytting, uten at det er evaluert. Det er heller ikke veldig lett å forstå hva som er bakgrunnen for flyttingen. Flere har pekt på at det bør gjøres en grundig utredning av Kreftregisterets organisatoriske plassering, før man gjennomfører en slik flytting. Jeg mener det er viktig at man lytter til de som faktisk vet hvor skoen trykker og hva som fungerer. Det synes ikke å ha blitt gjort i dette tilfellet. Derfor ber jeg om at statsråden redegjør for hva som ligger bak beslutningen, og at flyttingen begrunnes.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Det er behov for å forbedre og effektivisere forvaltning og utvikling av helseregistrene og å legge til rette for enklere datafangst og økt bruk av datamaterialet. En samling av helseregistre i en etat skal bidra til å nå disse målene, blant annet gjennom å fremme utvikling og harmonisering av innholdet i registrene. Fordelen med å samle registrene i en kunnskapsetat som Folkehelseinstituttet, er at forvaltning av innholdet i registrene knyttes tettere opp mot miljøene i helseforvaltningen som skal benytte registrene. Dermed legger vi til rette for at registrene treffer samfunnets samlede behov for å få tilgang til kunnskap og utnytte registerdata bedre i forskning, innovasjon og utvikling av tiltak knyttet til folkehelsen og helse- og omsorgstjenestene. Som en del av helseforvaltningen vil Kreftregisteret i større grad kunne være et samlet miljø for helsetjenesten i hele Norge.
Vi har vurdert konsekvenser av tiltaket og mener det er avgjørende at fagmiljøet i Kreftregisteret holdes samlet. Kreftregisteret vil fortsette å være i de samme lokalene med umiddelbar nærhet til Oslo universitetssykehus HF og forskning og klinikk skal fortsatt jobbe tett sammen. Det legges til grunn at oppgavene og funksjonene til Kreftregisteret skal videreføres og videreutvikles også ved endret organisatorisk forankring. Samlingen av helseregistrene betyr en prioritering og et løft av helsedatafeltet i stort, og det er naturlig at et nasjonalt miljø som Kreftregisteret inngår i en slik samling.