Skriftlig spørsmål fra Marius Arion Nilsen (FrP) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:2582 (2022-2023)
Innlevert: 18.06.2023
Sendt: 19.06.2023
Besvart: 22.06.2023 av olje- og energiminister Terje Aasland

Marius Arion Nilsen (FrP)

Spørsmål

Marius Arion Nilsen (FrP): Regjeringen sier i sin handlingsplan for raskere nettutbygging og bedre utnyttelse av nettet at de vil «oppfordre nettselskapene til å være i forkant av utviklingen med å utrede og konsesjonssøke. nettiltak når de har kapasitet».
Kan statsråden avklare når regjeringen bidrar med konkrete tiltak som gjør det mulig for nettselskapene å planlegge og bygge nett i forkant av samfunnsutviklingen i områder med sterk vekst, og om reguleringen endres slik at nettselskapene ikke straffes for å bygge i forkant av utviklingen?

Begrunnelse

Regjeringens nedsatte energikommisjon spår et behov på 40 TWh mer produksjon frem mot 2030. Statnett rapporterer om effektetterspørselen i Norge for nye større tilknytninger er så mye som 15 000 MW i samme tidsrom. Alt dette, både forbruk og ny produksjon, vil trenge mer nett, på alle nivå.
Det er lange ledetider for etablering av nytt nett. Hovedproblemet i dag er at nettselskapene i dette landet er kommet bakpå med nettutbyggingen. Dette skyldes i stor grad at nettselskapene i dagens regulering ikke har insentiver til å bygge ut nett i forkant av utviklingen i et område med sterk vekst, for da straffes man med dagens inntektsmodeller. De nettselskapene som bygger nett for å være i rute og mer i takt med forbruksutviklingen kommer dårligere ut i inntektsramme- reguleringen enn de nettselskapene som sitter stille i båten og drøyer i det lengste med å bygge. Dagens reguleringer som sammenligner nettselskapenes effektivitet, legger til grunn at de mest effektive nettselskapene er de som bygger minst mulig nytt nett. Vi har derfor et system som i praksis premierer å bygge minst mulig, noe som stemmer dårlig overens med regjeringens store planer om grønn industri, og framtidig kraftbehov. Reguleringen ble til på 90-tallet hvor verden så annerledes ut og hvor man i stor grad hadde overkapasitet i nettet, og liten etterspørsel etter nytt nett. I dag er situasjonen motsatt, mer nett behøves kjapt, i stort monn. Norge mister i dag industrietableringer til utlandet på grunn av manglende nettkapasitet og kraft.
Arendal mistet i fjor et Sør-Koreansk selskap til Barcelona, da de ikke fikk avklart sin nettilgang i Norge. Dette var en bedrift i verdikjeden til Morrow Batterifabrikk.
På Kjerlingland i Lillesand er det et sterkt voksende næringsområde, men stor etterspørsel gjør at nettet snart er på full kapasitet også her. Da vil utviklingen i dette område stoppe opp i påvente av at det kommer en stor kunde som utløser nytt nettanlegg. Nye industrietableringer vil ikke komme fordi det vil utløse et meget stort anleggsbidrag for mer nett – mens nettselskapet ikke vil bygge til industriområdet før det kommer en kunde. Denne situasjonen finner vi mange steder i landet, og er en bremsekloss for utviklingen. Det er interessant å høre regjeringens planer for dette.

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: Jeg er positiv til at nettselskapene søker å ligge i forkant med nettplanleggingen. I regjeringens handlingsplan for raskere nettutbygging og bedre utnyttelse av nettet oppfordrer vi også nettselskapene til å være i forkant med å utrede og konsesjonssøke tiltak når de har kapasitet til det og de mener at det er fornuftig. Det er heller ingen ting i veien for at myndighetene kan gi konsesjon i slike tilfeller, eventuelt med vilkår om at tiltaket ikke gjennomføres før behovet blir mer sikkert.
For nettinvesteringer er det som hovedregel ikke selve byggefasen som er mest tidkrevende, og denne kan ofte være sammenfallende med tidsbruken for etablering av forbruket. Jeg mener det er fornuftig å vente med å sette i gang med selve utbyggingen av nettanlegget til behovet blir sikkert nok, for å unngå unødvendige kostnader og areal- og miljøvirkninger.
Videre har ikke leverandørmarkedet og markedet for nettkomponenter ubegrenset kapasitet, slik at det er viktig at det nettselskapene prioriterer de nettanleggene som er rasjonelle og hvor behovet er avklart.