Skriftlig spørsmål fra Tor André Johnsen (FrP) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:2588 (2022-2023)
Innlevert: 19.06.2023
Sendt: 19.06.2023
Besvart: 26.06.2023 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Tor André Johnsen (FrP)

Spørsmål

Tor André Johnsen (FrP): Er statsråden tilfreds med at politiet allerede etter to dager henlegger en sak om anmeldt seksuell trakassering og mulig forsøk på voldtekt, og hva vil i så fall justisministeren gjøre for å sørge for at politiet følger bedre opp slike saker og unngår at de henlegges uten videre etterforskning?

Begrunnelse

I Botsparken ved Oslo fengsel har det i den senere tid vært flere hendelser hvor unge kvinner har blitt forsøkt voldtatt, overfalt og utsatt for seksuell trakassering. VG har belyst saken og viser til flere hendelser. Politiet sier selv følgende:
– Det er riktig at vi har fått inn flere tips på lignende hendelser og vil bruke tiden fremover på å sjekke om den pågrepne mannen også kan siktes for disse forholdene, sier Ann Kristin Grosberghaugen, seksjonsleder for seksuallovbrudd i Oslo politidistrikt, til VG.
Heldigvis har en mann allerede blitt pågrepet. Det er godt politiarbeidet. Men det som ikke er like imponerende er at en av anmeldelsene ikke blir etterforsket, men henlagt bare etter to dager. I tillegg skriver VG at kvinnens telefonhenvendelse til politiet sent den kvelden, ikke engang var loggført.
Selv om kvinnen tydelig har en god beskrivelse av gjerningspersonen så ble saken henlagt. Kvinnen beskriver mannen slik:

«Ifølge kvinnen var mannen i parken rundt 30 år, relativt lav, tynn, utenlandsk opprinnelse, blå/lysegrønn jakke, trange mørke bukser, lite/ingen skjegg og kort krusete hår.»

Forsøk på voldtekt og grov seksuell trakassering ovenfor kvinner er både uakseptabelt og alvorlig. Det bør være en selvfølge at slike saker prioriteres, dvs. loggføres, etterforskes og straffeforfølges. Det skal være trygt å ferdes i Oslo.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Voldtekt er grov integritetskrenkende kriminalitet som kan gi omfattende helseskader og store belastninger for den enkelte. I vår politiske plattform har vi gjort det klart at bekjempelse av seksuelle overgrep skal prioriteres høyere i hele straffesakskjeden.
Saken representanten refererer til er under etterforsking og jeg kan derfor ikke uttale meg om de konkrete forholdene. Jeg er imidlertid opptatt av at saker som gjelder alvorlig integritetskrenkelser skal følges opp av politi- og påtalemyndighet på en måte som sikrer en effektiv og kvalitativ god etterforsking.
Alvorlige seksuallovbrudd er også blant de sentralt prioriterte områdene i Riksadvokatens årlige mål- og prioriteringsskriv for straffesaksbehandlingen. Det betyr at disse sakene skal ha høy oppklaringsprosent og gis forrang ved knapphet på ressurser uavhengig av hvilken enhet som er tildelt etterforskings - og påtaleansvaret. Det er likevel slik at der hvor det tidlig i etterforskingen fremstår klart at saken ikke har oppklaringspotensiale eller mulighet for positiv påtaleavgjørelse, skal straffeforfølgningen vurderes avsluttet så tidlig som mulig for å frigjøre ressurser til andre prioriterte saker. Riksadvokaten har imidlertid understreket at en slik henleggelse i så fall

"forutsetter …en samvittighetsfull påtale- og politifaglig vurdering".

En fornærmet som mener at politiet ikke har overholdt sin etterforskingsplikt, eller at det er foretatt en gal påtalemessig vurdering, kan påklage vedtaket om henleggelse til statsadvokaten og dermed få en fornyet vurdering av overordnet påtalemyndighet.