Sylvi Listhaug (FrP): Mener statsråden virkelig at Norge er blant de seks landene i Europa som er tidligst til å ta i bruk nye legemidler som hun hevdet på TV2 Nyhetskanalen forrige uke, og hvordan har statsråden kommer frem til dette?
Begrunnelse
I en debatt mot Sylvi Listhaug på TV2 Nyhetskanalen den 14. juni, påstod statsråd Ingvild Kjerkol at salgstallene for medisiner viser at Norge er blant de seks landene i Europa som er tidligst til å ta imot legemidler. Dette var tall hun hevdet kom fra de samme aktørene som laget WAIT-rapporten. Det er uklart for spørsmålsstiller hvilke tall statsråden viste til.
I Norge har vi en offentlig helsetjeneste, som gjør at når et legemiddel først er godkjent for offentlig finansiering kan det tas i bruk for alle pasienter. Det gjør at Norge scorer høyt i rangering av bruk per innbygger av nye innovative sykehusfinansierte medisiner, men først etter tre år fra første observerte salg. Når vi ser på disse tallene ligger Norge på en sjetteplass, av de 10 landene som analysen har brukt i sin sammenligning. Dette er ikke det samme som at legemidler tas tidlig i bruk, men når legemidler først har fått refusjon er tilgangen for norske pasienter god.
WAIT-rapporten dokumenterer at Norge bruker i gjennomsnitt hele 443 dager fra godkjennelse i Europa til beslutning om offentlig refusjon i Norge. For kreftlegemidler og legemidler til sjeldne sykdommer er dette tallet langt høyere, hhv. 542 og 627 dager. Vi bruker lengre tid enn land som vi liker å sammenligne oss med, som Danmark, Sverige og Finland, og per januar 2023 er det kun 47% av alle nye legemidler godkjent i 2018-2021 som er offentlig finansiert i Norge.