Skriftlig spørsmål fra Lars Haltbrekken (SV) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:2605 (2022-2023)
Innlevert: 21.06.2023
Sendt: 21.06.2023
Besvart: 27.06.2023 av klima- og miljøminister Espen Barth Eide

Lars Haltbrekken (SV)

Spørsmål

Lars Haltbrekken (SV): Equinor har nå tillatelse til årlig å eksportere opptil 150.000 tonn oljevann, som inneholder en rekke miljøgifter til Danmark. Danmark har gått ut og sagt at de ikke vil fornye importtillatelsen når den nåværende tillatelsen løper ut i 2025. Miljødirektoratet har godkjent tillatelsen som tillater den uønskede importen til Danmark, samtidig som at direktoratet har konkludert med at Norge har kapasitet til å behandle det selv.
Vil Klima- og miljøministeren ta grep for å stoppe Equinors eksport av farlig avfall til Danmark før 2025?

Begrunnelse

Årlig eksporterer Equinor opptil 150.000 tonn farlig avfall til Danmark. Dette er oljevann som kan inneholde en rekke miljøgifter som PFOS, tjærestoffer og tungmetaller. Norske jusseksperter mener eksporten er ulovlig, ettersom den bryter med Basel-konvensjonen som regulerer eksport av farlig avfall.
I 2020 varslet Danmark at de ikke ville fornye Equinors importtillatelse, fordi Miljødirektoratet varslet Danmark om at Norge har kapasitet til å håndtere dette avfallet selv. På tross av dette fortsatte Equinor eksporten via RGS Nordic, som fikk en importtilatelse under påskudd om at oljevannet skulle oppsirkuleres. Men fakta er at mesteparten av vannet dumpes i havet ved Agersø sund. Dette skjer etter en renseprosess hvor vannet fortsatt har så høye konsentrasjoner av giftstoffer at ikke alle miljøkvalitetskrav innfris. Dette har RGS Nordic, som håndterer renseprosessen i Danmark, selv vedgått ovenfor NRK.
Importen av Equinors oljeavfall har den siste tiden blitt mer kontroversiell i Danmark, på grunn av de alvorlige konsekvensene lokalt der vannet dumpes. Også danske jurister påpeker at både importen og miljøgodkjennelsen til RGS Nordic ikke er i tråd med lovverk og rettspraksis i EU. For å hjelpe danske myndigheter burde norske myndigheter trekke eksporttillatelsen som gjør det mulig å fortsette eksporten, når Miljødirektoratet har konkludert med at det finnes kapasitet i Norge.

Espen Barth Eide (A)

Svar

Espen Barth Eide: I Norge er det næringslivets ansvar å sikre forsvarlig behandling av avfallet de genererer. Anlegg som håndterer farlig avfall, må ha tillatelse etter forurensningsloven.
Det finnes flere norske anlegg med tillatelse til å behandle farlig avfall i form av oljeholdig vann. Norske avfallsprodusenter har mulighet til å kjøpe tjenester for behandling av oljeholdig vann og slopvann i utlandet, så lenge det gjøres i tråd med EUs forordning om grensekryss. Alle søknader om eksport til Danmark har vært vurdert av norske og danske myndigheter før eksportsamtykke har blitt gitt.
EUs forordning om grensekryss inneholder prosedyrer for hva som skal gjøres dersom avfall ikke kan behandles forsvarlig. Dersom danske myndigheter vurderer at mottaksanlegget ikke overholder vilkår for importsamtykke så skal de trekke samtykket. Det er mottakerlandets miljømyndigheter som er ansvarlig for å følge opp at anlegg som tar imot avfallet driftes forsvarlig og innenfor gjeldende tillatelser. Norske myndigheter har også en selvstendig plikt til å trekke samtykket dersom vi blir kjent med at avfallet ikke behandles forsvarlig. Det vil normalt skje i dialog med danske myndigheter. Miljødirektoratet har løpende dialog med danske myndigheter, men har ikke mottatt informasjon om at det aktuelle anlegget ikke behandler avfallet forsvarlig.
Danske myndigheter har et generelt forbud mot import av avfall til sluttbehandling, men har tillatt import av oljeholdig vann for behandling frem til nå nylig. I mars varslet de Miljødirektoratet at de vil praktisere unntaksbestemmelsene strengere, slik at en større andel av framtidige søknader kan forventes avslått. I tillegg forventes det at revidert grensekryssforordning vil inneholde et generelt forbud mot eksport av avfall til sluttbehandling.
Det er derfor viktig at aktører som i dag eksporterer oljeholdig vann til Danmark etablerer alternative løsninger for håndtering av avfallet. Miljødirektoratet har informert bransjen om dette ved flere anledninger, blant annet i en fagmelding på sine nettsider 28. mars 2023. Det ble også formidlet i et møte med Equinor om saken 21. juni 2023.