Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.
Dokument nr. 15:2620 (2022-2023) Innlevert: 21.06.2023 Sendt: 22.06.2023 Besvart: 30.06.2023 av klima- og miljøminister Espen Barth Eide
Lars Haltbrekken (SV): 21. juni kom Enova med beskjeden om at de reduserer støtten til solcelleanlegg fra 1. oktober. Reduksjonen kan føre til at rabatten på et vanlig anlegg kan bli 5-10 % mindre, sett i forhold til anleggets totalkostnad. Dette er stikk i strid med trenden i Europa. Europas minst utviklede solenergiland bremser altså opp nå når vi endelig hadde fått opp litt fart og etter enigheten om revidert budsjett. Vil statsråden be Enova avlyse det varsla kuttet, hvis ikke, hvordan mener statsråden det står i fht. målet om 8 TWh ny solenergi?
Espen Barth Eide: Enovas rolle er å bidra til utviklingen av markedet for solceller og er fremdeles inne med betydelig støtte – omtrent på samme nivå som før februar 2022. Samtidig som Enova nedjusterer satsene per solcelleanlegg, øker de også budsjettet for ordningen, noe som betyr at enda flere kan få støtte til å installere solceller. Dette bidrar til flere installerte anlegg og dermed større måloppnåelse enn uten denne justeringen.Enova har støttet solcelleanlegg siden 2015. I februar i fjor økte Enova støttesatsene for solcelleanlegg med begrunnelse i at det på dette tidspunktet var for lite fart i dette markedet. Responsen har vært enorm og i 2022 støttet Enova om lag 5 300 slike tiltak, mot 1 500 i 2021. Nå, halvveis inn i året, er de allerede oppe i over 4 800 støttede solcelleanlegg. Også leverandørmarkedet har vokst. I 2021 var antallet leverandører om lag 300, mens det i 2022 hadde økt til om lag 900. Enova ønsker med støtten til solceller å bidra til utvikling og introduksjon av en teknologi som blant annet bidrar til et effektivt og fleksibelt energisystem. Støtten har bidratt til å øke etterspørselen etter solceller, noe som igjen har bidratt til en økning av tilbydere i dette markedet. Den økte utbredelsen bidrar igjen til læringseffekter, kostnadsreduksjoner og til å gjøre solceller mer tilgjengelige for alle.Når Enova nå nedjusterer støtten er altså dette helt i tråd med deres mandat og det de har kommunisert tidligere. Oppgaven til Enova er tydelig: gi teknologier og markeder hjelp med å komme i gang og gå deretter videre til neste teknologi og marked hvor det er større behov for støtte for å få til en utvikling. Det er mange virkemidler som skal bidra til å oppfylle målet om 8 TWh. Det viktigste vi kan gjøre for å få til mer solenergi-produksjon er å lage gode rammevilkår, og legge til rette for lønnsomhet i denne sektoren. For eksempel har vi forbedret plusskundeordningen for borettslag, flerbolighus og sameier slik at det blir mer attraktivt for dem å installere solceller. Enova støtter også pris- og effektstyrte energilagringssystemer som kan gjøre solcellene mer effektive ved å bidra til å flytte strømforbruket til de timene i døgnet hvor solcellene produserer mest.