Skriftlig spørsmål fra Kjell Ingolf Ropstad (KrF) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2639 (2022-2023)
Innlevert: 23.06.2023
Sendt: 23.06.2023
Besvart: 03.07.2023 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Kjell Ingolf Ropstad (KrF)

Spørsmål

Kjell Ingolf Ropstad (KrF): Hvorfor ønsker statsråden en liberalisering av praksis for innleie av sykepleiere og dermed svekkelse av norsk sykepleieautorisasjon ved å likestille innleie i Sverige og Danmark av svensk- og dansk-autorisert helsepersonell til hhv. svenske og danske sykehus med tilsvarende innleie av norsk-autoriserte sykepleiere til norske sykehus?

Begrunnelse

I pågående – som i den forrige - helsebemanningskonkurranse krever Sykehusinnkjøp HF at tilbyder kan sannsynliggjøre erfaring (kapasitet) tilknyttet konkrete leveranser av vikartjenester til spesialisthelsetjenesten i Norge/Skandinavia.
Dette kravet åpner for leverandører som kan sannsynliggjøre erfaring (kapasitet) tilknyttet leveranser av vikartjenester til spesialisthelsetjenesten i Sverige og Danmark, til tross for at det er disse lands autorisasjonsregler – og ikke norske - som ligger til grunn for disse leveransene. Altså en liberalisering når det gjelder praktiseringen av norske autorisasjonsregler.
Dette kravet kan være en fordel for svenske og danske bemanningsbyrå, som basert på sine leveranser i Sverige og Danmark og uten å måtte måle seg mot norske konkurrenter slipper til i det norske sykehusmarkedet gjennom et datterselskap i Norge uten at de har hatt særlig omsetning.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: La meg først slå fast at det ikke er ønsket eller lagt til grunn noen generell liberalisering av praksis for innleie. Tvert imot er det gjennom foretaksmøtet i januar i år formidlet krav overfor regionale helseforetak som innebærer en kritisk gjennomgang av behovene for innleie, med sikte på å redusere omfanget.
De forholdene som stortingsrepresentant Ropstad refererer til i sitt spørsmål gjelder en offentlig anskaffelse av vikartjenester til spesialisthelsetjenesten som gjennomføres i regi av Sykehusinnkjøp HF. Jeg har blitt orientert fra Helse Vest RHF om at anskaffelsen skjer på ordinært vis og i tråd med lov om offentlig anskaffelse. På vanlig måte er det lagt til grunn aktuelle vurderingskriterier, inkludert relevant erfaring. Dette er imidlertid en pågående prosess, hvor det også foreligger en klage knyttet til anskaffelsen. Jeg kan derfor ikke gå nærmere inn på saken eller kommentere de konkrete forholdene som tas opp.
Helse- og omsorgsdepartementet følger nøye med på utviklingen i bruk av innleid helse-personell i helseforetakene. Spesialisthelsetjenesten er en samfunnskritisk sektor som skal sikre gode og forsvarlige helsetjenester til befolkningen, døgnkontinuerlig – og i hele landet. Helseforetakene er derfor gitt anledning til å supplere sin faglige kapasitet med innleid personell når det er nødvendig av hensyn til faglig forsvarlighet. At det er et behov for dette har vist seg både gjennom pandemien og i særlige perioder av året, som ved ferieavvikling. Det vil være behov for å supplere bemanningskapasiteten for å kunne gi egne medarbeidere ferie og samtidig sikre drift og tjenestetilbud til befolkningen. Dette gjelder særlig ved spesialavdelinger.