Skriftlig spørsmål fra Tobias Drevland Lund (R) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:2643 (2022-2023)
Innlevert: 23.06.2023
Sendt: 26.06.2023
Besvart: 03.07.2023 av olje- og energiminister Terje Aasland

Tobias Drevland Lund (R)

Spørsmål

Tobias Drevland Lund (R): Hvilken dialog har departementet hatt med operatørene av grendenett, hvordan skal regjeringen sikre støtte som treffer alle lovlige grendenett, og hvordan skal de sikre at grendenettoperatørene har kapasitet og mulighet til avregning?

Begrunnelse

I februar vedtok Stortinget, etter forslag fra Rødt, at husholdninger i grendenett skal få strømstøtte. 20. juni vedtok olje- og energidepartementet forskriften som skal sikre at dette skjer.
Siden forskriften kom har vi fått tilbakemelding fra noen av de som faktisk operer slike nettanlegg at reglene ikke fungerer godt for dem. De har hovedsikringskapasitet som overgår grensene i forskriften, da nettet er bygd ut under gammelt regelverk. Men det er fortsatt fullt lovlig å operere. Det er også bekymring for om de skal ha kapasitet til å avregne strømstøtten mot timesprisene på NordPool. Jeg lurer derfor på hvilken dialog departementet har hatt med de denne saken faktisk berører, hvordan departementet vil sørge for at alle lovlige grendenett skal få strømstøtte i tråd med regjering og Stortings uttalte intensjon, og hvordan disse ganske små aktørene skal få sikret kapasitet til å regne ut strømstøtte per time. Til det siste kunne man jo tenkt seg at nettselskapene fikk pålegg om å leie ut avregningstjenester mot betaling.

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: Olje- og energidepartementet vedtok 20. juni en forskrift som inkluderer husholdninger tilknyttet gårds- og grendeverk i strømstønadsordningen. Husholdninger som er tilknyttet gårds- og grendeverk har ikke et eget kundeforhold til et nettselskap, og var inntil dette ikke omfattet av strømstønadsordningen. Endringen innebærer at det utbetales strømstønad for strømuttak i tilknytningspunktet mellom gårds- og grendeverket og nettselskapet. For at nettselskapet skal kunne utbetale stønad må nettkunden i tilknytningspunktet rapportere opplysninger til nettselskapet om gårds- og grendeverket og tilknyttede husholdninger. Nettselskapet skal utbetale stønad til nettkunden i tilknytningspunktet, som så må sørge for at stønaden fordeles på de stønadsberettigede husholdningene tilknyttet gårds- og grendeverket.
Fordelingen skal skje basert på husholdningenes forbruk. Utmålingen av stønad basert på uttak i tilknytningspunktet, skjer time for time. Det er ikke stilt tilsvarende krav i forskriften om fordelingen av utmålt stønad mellom husholdningene. Det skal etterbetales stønad fra 1. januar 2023 eller fra tilknytningstidspunktet dersom dette var på et senere tidspunkt.
Et gårds- og grendeverk er et nettanlegg som leverer kraft fra lokal produksjon til uttakskunder hvor samlet hovedsikringskapasitet er mindre enn 200 A ved tre faser og 230 V. Disse trenger ikke omsetningskonsesjon og er ikke underlagt samme krav som nettselskaper. Forskriftsendringen gjelder for gårds- og grendeverk.
Eiere av strømnett som er større enn et gårds- og grendeverk skal ha omsetningskonsesjon. Netteiere med omsetningskonsesjon er nettselskap. Alle nettselskap har en plikt til å utbetale stønad til sine husholdningskunder og sende samlet faktura til Reguleringsmyndigheten for energi (RME). Dersom strømnetteierne mangler nødvendig omsetningskonsesjon for å drive nettvirksomhet må de ta kontakt med RME.
Forskriftsforslaget har vært på offentlig høring, med mulighet til å komme med innspill. I høringsdokumentet kommer det tydelig frem at det ikke finnes noen oversikt over antall gårds- og grendeverk eller husholdninger tilknyttet disse, men at RME anslår at omfanget er begrenset. I høringen oppfordret departementet høringsinstanser som har informasjon om gårds- og grendeverk om å opplyse om dette i sine høringsuttalelser. Departementet mottok åtte høringsinnspill, inkludert tre uten merknader. Ingen av høringsinnspillene opplyste om omfanget av gårds- og grendeverk eller problemstillingen spørsmålsstilleren trekker frem her.