Skriftlig spørsmål fra Freddy André Øvstegård (SV) til arbeids- og inkluderingsministeren

Dokument nr. 15:2674 (2022-2023)
Innlevert: 26.06.2023
Sendt: 27.06.2023
Besvart: 03.07.2023 av arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen

Freddy André Øvstegård (SV)

Spørsmål

Freddy André Øvstegård (SV): Mennesker som er i døgnbehandling for rusavhengighet blir trukket det meste av sin inntekt av Nav, begrunnet med at de i denne perioden får kost og losji på institusjon. Dette tar ikke høyde for at disse pasientene slik som alle andre likevel har kostnader, og at en viktig del av rusbehandlingen er det å trene på å reise på permisjoner hjem til egen bolig, en bolig de vanskelig kan opprettholde med den inntekten de får beholde. Mener statsråden at dette er et rimelig regelverk?

Begrunnelse

I nasjonal faglig retningslinje for mennesker under behandling for ROP lidelser, fremheves blant annet bolig i punk 6: Psykososiale forhold i rusbehandling: Familie, bolig, økonomi, utdanning, arbeid og nettverk står det:

• Bolig: «For å lykkes i behandling er det flere forutsetninger som må være til stede. Bolig og godt nettverk er av de mest sentrale. Et tilfredsstillende sted å bo er for de fleste en forutsetning for helse, utdanning, arbeid og samfunnsdeltagelse.

Manglende egnet bolig kan forsinke eller forhindre konstruktiv behandlings- og rehabiliteringsprosess. Kommunene skal medvirke til å skaffe egnet bolig til de som ikke makter dette på egen hånd jf. helse- og omsorgstjenesteloven § 3-7. Spesialisthelsetjenesten bør bistå ved behov og systematisk fokusere på boligsituasjonen i behandlingen. Boligsituasjonen må ha en vesentlig plass i all behandling og rehabilitering av personer med skadelig bruk og avhengighet av rusmidler.»

Likevel følger anvendelsen av Folketrygdlovens §12 og regler satt av AID til at denne faglige retningslinjen vanskelig kan følges opp, da pasienten ikke får økonomi til å opprettholde et bosted.

Marte Mjøs Persen (A)

Svar

Marte Mjøs Persen: Hovedregelen i folketrygdloven er at sykepenger, arbeidsavklaringspenger, uføretrygd, ytelser til tidligere familiepleier, ytelser til gjenlevende ektefelle, barnepensjon og alderspensjon reduseres ved langtidsopphold i institusjon under statlig ansvar med fri kost og losji.
Jeg kan opplyse om at det er tatt høyde for den enkelte skal kunne beholde boligen under oppholdet. Det framgår av de aktuelle lovbestemmelsene at faste og nødvendige utgifter til bolig kan medføre at ytelsen skal reduseres mindre, eller at den ikke skal reduseres i det hele tatt.
For uføretrygd og pensjoner er det gitt nærmere regler om dette i forskrift om beregning av uføretrygd og pensjon under opphold i institusjon (FOR-2014-10-31-1376). Det framgår av forskriften at det for opptil tre måneder om gangen kan bestemmes at det fra omregningstidspunktet skal gis et tillegg til en redusert ytelse dersom ytelsesmottaker har faste utgifter til bolig.
Slikt tillegg gis dersom det er nødvendig for at vedkommende skal kunne beholde boligen og gjelder blant annet for renter og avdrag, husleie, forsikringer, kommunale avgifter og oppvarming. Summen av tillegget og den reduserte ytelsen kan ikke være høyere enn en ikke-redusert ytelse.