Skriftlig spørsmål fra Bård Hoksrud (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2679 (2022-2023)
Innlevert: 27.06.2023
Sendt: 28.06.2023
Besvart: 05.07.2023 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Bård Hoksrud (FrP)

Spørsmål

Bård Hoksrud (FrP): Mener statsråden det er riktig at en hjerneoperasjon ikke er god nok grunn til å velge bil foran kollektivtransport?

Begrunnelse

15. juni publiserte Varden en sak om en familie fra Porsgrunn som uttrykker stor frustrasjon over regelverket rundt Pasientreiser. Han har en datter på tre år, som ble hjerneoperert i april. Familien kjørte bil frem og tilbake fra sykehuset, av åpenbare årsaker. Da de sendte inn søknad om å få kostnadene dekket av Pasientreiser, fikk de svar om at foreldrene ikke hadde en god nok begrunnelse til ikke å benytte seg av kollektivtransport, som ville betydd tog og to ulike busser. For meg er det helt sprøtt at en treåring som skal hjerneopereres ikke er god nok grunn til å velge bilen foran en kronglete og uforutsigbar tur med kollektivtransport.
Faren uttrykker at "Det er et system som krever at man må orke", og viser til alt som må dokumenteres og fylles ut av pasienten for å kunne få reisekostnader refundert. For meg virker det som om systemet er veldig firkanta, og de som må gjøre den store jobben er de som allerede er i en krevende situasjon selv, enten som pasient eller som pårørende. Dette er en stor tilleggsbelastning for mange.
Dersom en treåring som skal hjerneopereres ikke er god nok begrunnelse for å velge bilden, så vet jeg nesten ikke hva som er det. Her er det åpenbart at regelverket ikke fungerer etter intensjonen, og jeg ber statsråden redegjøre for hvordan hun vil ordne opp.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Pasienter har rett til å få stønad til dekning av nødvendige utgifter til pasienttransport når de må reise for å motta helsetjenester i spesialisthelsetjenesten og i den kommunale helse- og omsorgstjenesten. Dette følger av pasient- og brukerrettighetsloven § 2-6 og pasientreise-forskriften. Hovedregelen er at man i slike tilfeller får dekket reiseutgifter med kr 2,90 per kilometer reisevei. For å få dekket utgifter til for eksempel bomvei, parkering etc., må behandlende lege attestere at pasientens helsetilstand gjør det nødvendig å benytte bil. Videre kan pasientreisekontoret attestere at det var nødvendig med bruk av bil på grunn av manglende rutegående transport. Det er et unntak for dekning av reiseutgifter dersom reiseavstanden er under 10 km eller at det er mulig å bruke rutegående transportmiddel til lokal minstetakst. Dette unntaket kommer ikke til anvendelse dersom pasientens behandler attesterer på at pasientens helsetilstand gjør det nødvendig å benytte bil.
Hvis pasienten ikke kan reise med offentlig transport på grunn av helsemessige eller trafikale årsaker, vil pasienten også kunne få rekvirert transport til og fra behandling. Det er pasientens behandler som vurderer behovet for bruk av rekvirert reise av helsemessige årsaker, mens pasientreisekontorene vurderer behovet for rekvirering av reise av trafikale årsaker.
I den type saker som stortingsrepresentanten tar opp vil det være viktig at pasienten og dens pårørende etablerer en god dialog med behandler på legekontor og sykehus slik at man får vurdert behovet for bruk av bil eller tilrettelagt transport. Pasientreiser HF har de siste årene jobbet frem en ny veileder for helsepersonell som rekvirerer pasientreiser. Veilederen skal hjelpe behandlerne med vurdering av behov for tilrettelegging av pasientreiser og gjennom dette bidra til mer ensartet praksis.
Dersom pasienter ønsker informasjon om regelverk, praktisk tilrettelegging og registrering av refusjonskrav ligger dette på helsenorge.no. Man kan også ringe 05515 og få hjelp. Pasientreiser HF, pasientreisekontorene og brukerrepresentanter har i flere år arbeidet med utvikling av veiledning og systemer for å skape en dialog med pasientene som fungerer best mulig. Flere brukerundersøkelser har vist at man har lykkes med dette.
Helsedirektoratet har videre gjennomført en evaluering av pasientreiseregelverket på oppdrag fra departementet. Evalueringen viser flere forbedringspunkter og det foreslås flere endringer som skal bidra til å gjøre regelverket lettere å forstå og praktisere. Departementet arbeider med et høringsnotat med forslag til endringer i pasientreiseforskriften for å følge opp innspillene i rapporten. Det tas sikte på å sende ut høringsnotatet til høsten.
For meg er det viktig at pasienter som har behov for å reise med bil eller å få tilrettelagt transport i forbindelse med helsetjenester, skal ivaretas av pasientreisekontoret og behandler på sykehus eller legekontor i samsvar med regelverket. Jeg mener dette er mulig å få til gjennom et godt og tydelig regelverk og brukervennlige veiledninger.
Avslutningsvis vil jeg peke på at pasienter og deres pårørende har anledning til å klage på vedtak fattet av det lokale pasientreisekontoret dersom de er uenige. Statsforvalteren er klageorgan for vedtak, og kan vurdere både rettslige og faktiske forhold som legges til grunn for avgjørelsen.