Rasmus Hansson (MDG): Hvordan planlegger landbruks- og matministeren å styrke landbrukets og matproduksjonens beredskap mot tørke, og mener statsråden at bedre og mer omfattende vanningsmuligheter i jordbruket er et tiltak som bør prioriteres?
Begrunnelse
Mange steder i sør- Norge er kornhøsten 2023 allerede dømt til å bli dårlig fordi plantene har svake røtter og få skudd på grunn av tørke. Dette vil påvirke norsk selvforsyning i 2023 - 24.
Flere uttrykker nå bekymring for at en ny tørkesommer i 2023 vil vise at erfaringene fra forrige tørkesommer i 2023 ikke er blitt brukt til å bedre beskyttelsen av norsk matproduksjon mot tørke.
I Forskning.no 21.6.2022 skriver Idun A. Husabø (Vestlandsforskning), at tørkesommaren 2018 var eit sjokk for mange bønder, men at få synes å ha har rusta seg mot at det skjer på nytt. Hun refererer forskar Synnøve Beitnes, som mener at staten må vise veg i spørsmålet om klimatilpassing.
Den 4.7.2021 hevdet professor Bjørnar Sæther (UIO) i Nationen at det virker som om landbruket ikke har trukket lærdom av tørkesommeren 2018, og mangler planer og tiltak for en ny tørke.
Advarslene mot hyppigere episoder med tørke og sterk varme fordi den globale oppvarmingen fortsetter, blir stadig sterkere og bedre faglig begrunnet. Stadig nye faglige rapporter og politiske utredninger påpeker at dette truer også Norges evne til å opprettholde, for ikke å snakke om øke, selvforsyning på mat.
Det avgjørende tiltaket for å bremse skadevirkninger av global oppvarming er åpenbart å stoppe oppvarmingen ved å kutte klimagassutslipp. Norge og regjeringen ligger svært langt etter sine egne mål for utslippskutt, og norsk olje- og gassproduksjon bidrar sterkt til at den globale oppvarmingen fortsetter.
I påvente av effektive utslippskutt er nasjonale tilpasninger og avbøtende tiltak stadig viktigere. Et nærliggende tiltak i Norge er bedre muligheter til vanning. Mange gårder i Norge ligger nær vann, men har ikke anlegg som kan bruke det til vanning. Foreløpig er det likevel tilsynelatende lite oppmerksomhet på vanning i debatten.
Den 16. 6.23 la regjeringen fra Meld. St 26 (2022-2023) Klima i endring – sammen for et klimarobust samfunn. Meldingen understreker at selv om årsnedbøren i Norge ventes å øke, kan noen områder få mer tørke om sommeren. Meldingen understreker at det er viktig å ruste landbruket til nødvendig produksjon og klimatilpasning.