Himanshu Gulati (FrP): I lys av saken som Dagbladet nå har omtalt, står statsråden fortsatt ved departementets tidligere svar om at «ikke rimelig grunn til å undersøke om det foreligger et straffbart forhold» betyr ikke at saken ikke er undersøkt eller vurdert, det betyr bare at man etter innledende undersøkelser har funnet ut at det mest sannsynlig ikke foreligger et straffbart forhold», og vil hun ta initiativ til at enten spesialenheten, riksadvokaten eller et annet passende organ går gjennom politiets håndtering av mobbesaker?
Begrunnelse
Jeg viser til Dagbladets sak av 27. juni hvor det kom frem en sterk og inntrykksfull mobbe- og voldssak hvor politiet samme dag som anmeldelsen ble levert valgte å henlegge saken med referanse til at det ikke er rimelig grunn til å undersøke saken, selv statsforvalteren i saken har slått fast brudd på aktivitetsplikten og det foreligger rapporter som gjengir hva barnet er utsatt for (men som dermed ikke engang ble lest av politiet).
Jeg vil også vise til mitt skriftlig spørsmål Dokument nr. 15:2461 (2022-2023), og departements tidligere svar til Dagbladet hvor JD skal ha svart at
«ikke rimelig grunn til å undersøke om det foreligger et straffbart forhold» betyr ikke at saken ikke er undersøkt eller vurdert, det betyr bare at man etter innledende undersøkelser har funnet ut at det mest sannsynlig ikke foreligger et straffbart forhold».
Dagbladets kartlegging har vist at 96 prosent av alle mobbesaker henlegges, nesten halvparten uten en gang å bli etterforsket og med henvisning til at det ikke er rimelig grunn til å etterforskning.