Skriftlig spørsmål fra Tobias Drevland Lund (R) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2702 (2022-2023)
Innlevert: 29.06.2023
Sendt: 30.06.2023
Besvart: 05.07.2023 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Tobias Drevland Lund (R)

Spørsmål

Tobias Drevland Lund (R): I Hurdalsplattformen står det; «Målet med regjeringens helse- og velferdspolitikk er a skape helsefremmende samfunn, forebygge sykdom og sikre en desentralisert helsetjeneste som yter gode og likeverdige helsetjenester i hele landet».
Hva tenker da statsråden om at ortopeditilbudet i Kragerø avvikles og at Kragerøs befolkning mister nærheten til et viktig helsetilbud?

Begrunnelse

Hurdalsplattformen slår tydelig fast at målet med regjeringens helsepolitikk blant annet er å sikre en desentralisert helsetjeneste som yter gode og likeverdige tjenester i hele landet. Dette er det vanskelig å være uenig i, likevel legges det ned et viktig, desentralisert tilbud for Kragerøs befolkning.
Poliklinikken i Kragerø hadde ca. 400 konsultasjoner i 2022. Tidligere var det rundt 300 – 400 pasienter fra Kragerø som ble undersøkt/behandlet ved ortopedisk poliklinikk i Porsgrunn. Antakelig er antallet omtrent det samme nå.
Det er dermed 700–800 pasienter fra Kragerø som undersøkes av ortoped hvert år. Å gjenoppta ortopedisk poliklinikk i Kragerø burde la seg gjennomføre med god logistikk, kommunikasjon og at det er vilje fra Helseforetaket i Telemark.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Helse- og omsorgsdepartementet har innhentet innspill fra Helse Sør-Øst RHF, som har videresendt henvendelsen til Sykehuset Telemark HF for innspill. I innspillet framgår det at den ortopediske poliklinikken i Kragerø var et tilbud til pasienter som ble henvist fra fastlege til spesialist i ortopedisk kirurgi, for vurdering av planlagt operasjon (elektiv kirurgi). Poliklinikken har vært åpen én dag i uken og stengt i ferier.
Pasientene i Telemark skal ha samme kvalitet på helsehjelpen, uavhengig av bosted. Sykehuset Telemark HF opplyser at dette har vært en utfordring å få til for pasienter fra Kragerø som skal til vurdering for ortopedisk operasjon. Det handler om at den faglige utviklingen innen kirurgi har ført til høy grad av spesialisering for å opprettholde kvaliteten på diagnostikk og behandling. De aller fleste ortopediske overleger har to hovedområder som de konsentrerer sin kompetanse rundt. Dette er en nødvendig utvikling i et fag med mange ulike inngrep som krever ulik teknisk kompetanse og kjennskap til utstyr. Målet er at pasientene skal komme til vurdering på poliklinikken hos den samme legen som skal foreta operasjonen. Den samme legen skal vurdere, diskutere og beslutte operasjon sammen med pasienten, og gjennomføre operasjon med påfølgende kontroll.
Sykehuset Telemark HF opplyser at dette ikke var mulig ved poliklinikken i Kragerø på grunn av pasientgrunnlaget. Time hos ortopedisk kirurg med rett kompetanse medførte ofte forlenget ventetid. Pasientene kunne risikere at det ble behov for ny vurdering før operasjon, av kirurg med rett kompetanse ved poliklinikken i Porsgrunn. Sykehusets samlede poliklinikkvirksomhet krever god logistikk og effektiv bruk av ressursene for å kunne tilby pasientene god kvalitet på helsehjelpen og kortest mulig ventetid. Ved poliklinikken i Kragerø ble det ikke mulig å tilfredsstille disse kravene, til tross for at det ble gjort forsøk på å styrke pasientgrunnlaget med pasienter fra Bamble og Grenland.
Jeg er opptatt av at pasientene i Telemark skal ha god kvalitet på helsetilbudet. Jeg har tillit til at Sykehuset Telemark HF har gjort gode vurderinger av dette.