Skriftlig spørsmål fra Sveinung Stensland (H) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:2708 (2022-2023)
Innlevert: 29.06.2023
Sendt: 30.06.2023
Besvart: 05.07.2023 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Sveinung Stensland (H)

Spørsmål

Sveinung Stensland (H): Er statsråden enig med Politidirektoratet i at regjeringens politibudsjett sannsynligvis vil medføre at politiet må redusere antall stillinger og aktivitet i 2023?

Begrunnelse

Jeg viser til at avdelingsdirektør Roger Bjerke i Politidirektoratet i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett uttalte at politiet «sannsynligvis [må] redusere antall stillinger og aktivitet. Dette innebærer ikke bruk av oppsigelser, men jeg forventer at vi vil se eksempler av utsatt rekruttering ved ledighet. Det blir en krevende balanse mellom det å vurdere økonomi opp mot oppfyllelse av et bredt og viktig samfunnsoppdrag samtidig som vi skal ivareta våre medarbeideres HMS». Til Hardanger Folkeblad opplyser politistasjonssjefen ved Hardanger politidistrikt at de lar stillinger stå ledige på grunn av økonomien. Også fra andre deler av landet meldes det om krevende økonomi, for eksempel i Bjerkreim og Eigersund hvor det ikke settes inn vikar når politikontakten går ut i permisjon.
I et ellers lite opplysende svar på spørsmål nr. 2625, skriver statsråden at «regjeringen prioriterer politiet», og at «regjeringen [har] nettopp fått gjennomført den største prioriteringen av politiet i et revidert nasjonalt budsjett vi kjenner til, med en økning på 550 mill. kroner. Økningen vil bidra til at politiet kan ha et høyt bemannings- og aktivitetsnivå, også i Sør-Vest politidistrikt». Jeg minner for øvrig om at 155 millioner kroner skyldes pris- og lønnsjustering etter at regjeringen bommet på anslaget for prisvekst for 2023. Kun 355 millioner kroner er ifølge POD en generell økning. Statsrådens syn på egen innsats for å styrke politiet står tilsynelatende i kontrast til hvordan både hennes eget direktorat og hvordan lokale politistasjonssjefer opplever innsatsen.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Hovedbildet er at norsk politi styrkes, ikke svekkes etter mitt syn. Da vi tiltrådte ble politiet blant annet styrket med 200 millioner kroner i budsjettet for 2022. I årets budsjett prioriterer vi å bruke ressurser på bedre lokale polititjenester og beredskap, og mindre på sentral administrasjon og konsulenter. I tillegg har regjeringen nettopp fått gjennomført den største prioriteringen av politiet i et revidert budsjett vi kjenner til, med en økning på 550 mill. kroner. Isolert kan man si at regjeringens prioritering av politiet i flere budsjetter legger til rette for flere stillinger og økt aktivitet i politiet.
Samtidig er vi nå inne i en krevende økonomisk tid, som også påvirker politiet. Det er politimestrenes ansvar å disponere midlene best mulig i tråd med føringene fra Stortinget og departementet. Jeg har tiltro til at politimestrene gjør de prioriteringene som er best for sitt distrikt. Samtidig har jeg forståelse for at dette kan være mer krevende enn tidligere gitt den store usikkerheten. Jeg registrerer at politiet selv melder at de har holdt for høy fart på bemanningssiden inn i 2023, og at dette kan få betydning for bemanningsutviklingen.. Jeg har forståelse for at det er krevende å være politileder nå og at det også være krevende for politifolk med økt usikkerhet.
Regjeringen vil uansett fortsette å satse på politiet. Av saker vi jobber med er blant annet en lokalpolitiplan, en stortingsmelding mot økonomisk kriminalitet, en opptrappingsplan mot vold og overgrep mot barn og vold i nære relasjoner og tiltak for å styrke etterforskningen.
Avslutningsvis vil jeg minne om at dersom representantens alternative budsjettforslag hadde blitt vedtatt ville økonomien i politiet vært strammere enn den er i dag, og det er nok riktig å si at Høyres budsjettforslag sannsynligvis ville medføre at politiet måtte redusert antall stillinger og aktivitet i 2023 sammenlignet med regjeringens budsjett.