Skriftlig spørsmål fra Tobias Drevland Lund (R) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:2718 (2022-2023)
Innlevert: 30.06.2023
Sendt: 30.06.2023
Besvart: 07.07.2023 av utenriksminister Anniken Huitfeldt

Tobias Drevland Lund (R)

Spørsmål

Tobias Drevland Lund (R): I lys av en endring på Utenriksdepartementets nettsider som oppklarer at Norges ambassade i Marokko ikke lenger kan bistå norske borgere i Vest-Sahara, vil UD presisere konteksten for denne praksisen, ved å for eksempel reintrodusere den tidligere oppklaringen i reiserådet om at «Norge har ikke anerkjent marokkansk anneksjon av Vest-Sahara?

Begrunnelse

Jeg har selv forsøkt å reise til det okkuperte Vest-Sahara. I Sør-Marokko, på vei inn til territoriet, ble jeg i 2017 anholdt av marokkansk politi og forvist nordover, med beskjed om at jeg ikke var velkommen. Nesten samtlige norske borgere som har forsøkt å reise inn til territoriet siden 2015, rundt 130 personer, har blitt deportert eller nektet innreise.
Marokko tillater ikke besøk fra FNs spesialrapportører for menneskerettigheter, til tross for betimelige appeller, inkludert fra norsk UD. All den tid Vest-Sahara er stengt for internasjonale observatører, journalister og advokater, er det avgjørende at sivilsamfunnet gjennomfører slike reiser.
Territoriet er ifølge FN og internasjonale domstoler ikke en del av Marokko, men under marokkansk okkupasjon. Derfor har det under reiserådenes landsider for Marokko i alle år vært et eget avsnitt om Vest-Sahara.
2. juni 2023 foretok UD en redigering av reiserådene for Marokko. Der har det nå blitt tilført en setning om at «Den norske ambassaden har ikke mulighet til å bistå norske borgere i Vest-Sahara». Denne nye praksisen er ikke bare uheldig, men også uten videre begrunnelse.
I alle år har det pleid å stå i reiserådene at «Marokko betrakter Vest-Sahara som marokkansk territorium. Norge har ikke anerkjent marokkansk anneksjon av Vest-Sahara, og betrakter området som ikke-selvstyrt». Dessverre falt denne svært viktige oppklaringen om Norges tolkning av Marokkos folkerettsstridige tilstedeværelse i territoriet ut i 2018. En slik setning kunne vært med å gi konteksten for hvorfor Norges ambassade i Marokko bare kan tilby bistand til norske borgere på besøk i Marokko.
Det er i tråd med Norges faste politikk gjennom alle år om at Norge ikke anerkjenner den marokkanske okkupasjonen. Det eksisterer ikke egne reiseinformasjonsider for Vest-Sahara, verken for den delen av territoriet som er under okkupasjon eller for den delen som ikke er det.

Anniken Huitfeldt (A)

Svar

Anniken Huitfeldt: Utenriksdepartementets reiseinformasjon er praktiske opplysninger for norske reisende, og må ikke forveksles med Utenriksdepartementets offisielle reiseråd. Reiseinformasjon er et administrativt verktøy og benyttes ikke for å endre eller presisere norsk utenrikspolitikk. I tråd med rutinen for alle utenriksstasjoner gjennomgår ambassaden jevnlig reiseinformasjon og oppdaterer ved behov.
Ambassadenes reiseinformasjon har som formål å bidra til at norske borgere kan gjøre vurderinger om egen sikkerhet på reise. Norske myndigheter har svært begrensete muligheter for å bistå norske borgere som reiser til eller oppholder seg i Vest-Sahara. Det er relevant for norske reisende å være klar over dette når de vurderer om de skal reise til eller oppholde seg i Vest-Sahara.
Norske posisjoner knyttet til Vest-Sahara ligger fast. Vi støtter FNs arbeid for å få partene til forhandlingsbordet for å sikre en politisk løsning. En løsning på Vest-Sahara-konflikten må være i tråd med vedtak fattet i FNs sikkerhetsråd. Rett til selvbestemmelse for folket i Vest-Sahara må legges til grunn.