Skriftlig spørsmål fra Aleksander Stokkebø (H) til samferdselsministeren

Dokument nr. 15:2737 (2022-2023)
Innlevert: 30.06.2023
Sendt: 03.07.2023
Besvart: 10.07.2023 av samferdselsminister Jon-Ivar Nygård

Aleksander Stokkebø (H)

Spørsmål

Aleksander Stokkebø (H): Hva vil statsråden gjøre for å bidra til videre drift ved vegmuseet i Dirdal?

Begrunnelse

Vegmuseet i Dirdal er et viktig formidlingsanlegg for norsk veihistorie, og har i en normal sesong flere tusen besøkende. Likevel har Statens vegvesen, underlig nok, fattet beslutning om å avvikle driften.
Det fremstår merkverdig at et slik vedtak blir fattet uten skikkelig prosess med høring og involvering av lokale og regionale myndigheter. Det er dessuten opplyst at prosessen med å kartlegge og stenge ned museet i Dirdal og andre tilsvarende anlegg vil koste hele 15 millioner.
Saken har naturlig nok skapt et sterkt engasjement blant ildsjeler, folkevalgte og innbyggere. Facebook-gruppen "JA til Vegmuseum i Dirdal" har allerede over 1 600 medlemmer.
Jeg håper statsråden deler vårt engasjement for å ta vare på og formidle veihistorien for nåtid og fremtid, og at han vil gi tydelige føringer til Statens vegvesen om å finne løsninger for videre drift av museet. Her bør alle steiner snus.

Jon-Ivar Nygård (A)

Svar

Jon-Ivar Nygård: Det er Statens vegvesen ved Norsk Vegmuseum som har ansvar for museumsanlegget i Dirdal. Anlegget er plassert på en tidligere vegstasjon i Gjesdal kommune i Rogaland. Museumsanlegget er et av fem regionale vegmuseumsanlegg. Anlegget er ikke fredet. Statens vegvesen eier tre av bygningene ved anlegget. I tillegg til de to opprinnelige vegstasjonsbyggene er det et større visningsmagasin med utstillinger og samlinger med særlig vekt på veghistorien i Rogaland. Utstillingene viser også enkelte spesialtemaer som brobygging, kjøretøy og ferjedrift. Samlingen inneholder en rekke store maskiner og kjøretøy. Det er ikke inngått noen samarbeidsavtaler med lokale kulturinstitusjoner i nærheten. Formidlings- og tilsynsaktiviteten, og i den senere tid noe restaureringsarbeid, ved museet har vært drevet med ansatte på pensjonistavtaler.
Statens vegvesen skal sørge for at eventuell drift ved alle museumsanlegg, inkludert museumsanlegget i Dirdal, følger internasjonale museumsfaglige retningslinjer fastsatt av The International Council of Museums (ICOM), sentrale lovverk som kulturminneloven og arkivloven i tillegg til føringer i Museumsmeldingen (St. meld 23 (2020-2021) og Kulturmiljømeldingen (St. meld. 16 (2019-2020). Anlegget i Dirdal oppfyller ikke disse kravene i dag.
Statens vegvesen har på denne bakgrunn vedtatt å avvikle formidlingstilbudet i Dirdal. Det samme gjelder for øvrig de fire andre regionale anleggene. Anleggene skal beholdes som rene samlingsmagasiner. Dette gjelder også anlegget i Dirdal. Norsk vegmuseum vil i løpet av en treårsperiode gjennomføre et prosjekt for alle regionale museumsanlegg og vurdere hvordan man best skal sikre bærekraftig samlingsforvaltning i tråd med nasjonale og internasjonale føringer og gjeldende lovverk. Prosjektet har en kostnadsramme på 15 millioner kroner.
Det er altså kun formidlingsaktiviteten som nå avvikles i Dirdal. Museumsanlegget med de historiske samlingene vil bli ivaretatt av Statens vegvesen, og Norsk vegmuseum vil fortsatt ha det nasjonale ansvaret for formidling av norsk veg- og trafikkhistorie.
Beslutningen om utredning av regionale museumsanlegg og avvikling av den fysiske formidlingsaktiviteten er ikke gjenstand for noen lovpålagt eller allmenn høringsplikt. Statens vegvesen har orientert Rogaland Fylkeskommune og Gjesdal kommune om status på arbeidet i møte 27. juni 2023.