Skriftlig spørsmål fra Per-Willy Amundsen (FrP) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:2764 (2022-2023)
Innlevert: 02.08.2023
Sendt: 02.08.2023
Besvart: 10.08.2023 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Per-Willy Amundsen (FrP)

Spørsmål

Per-Willy Amundsen (FrP): Er statsråden trygg på at vedtak om utstedelse av kjøreseddel for persontransport mot betaling fattes etter tilstrekkelig forsvarlig saksbehandling i politiet, og ser statsråden behov for å tydeliggjøre reglene, samt gjøre en gjennomgang av denne typen vedtak flere år tilbake i tid for å forsikre seg om at uskikkede personer ikke har fått utstedt slik kjøreseddel?

Begrunnelse

Det vises til sak i Nettavisen av 30.07.23 hvor det fremgår at en av de siktede i straffesaken etter terrorangrepet i Oslo den 25.06.22 fikk utstedt kjøreseddel for persontransport mot betaling i februar 2021. Dette til tross for at vedkommende gjennom en årrekke har vært siktet og domfelt for flere alvorlige lovbrudd, og flere av disse forholdene har vært bredt omtalt i mediene. En del av politiets kontroll før utstedelse av kjøreseddel for persontransport mot betaling er at søkeren har tilfredsstillende vandel.
Det fremgår videre av saken at når politiet blir konfrontert med disse opplysningene av media, så erkjenner de at vedkommende aldri skulle fått utstedt kjøreseddel og at de derfor har tilbakekalt kjøreseddelen da vedkommende vurderes som uskikket til å inneha slik kjøreseddel. Det hele fremstår som en tilfeldighetsstyrt og svært lite tillitvekkende saksbehandling.
Spørsmålsstiller ønsker derfor svar på om statsråden etter dette på generelt grunnlag er trygg på vedtak om utstedelse av kjøreseddel for persontransport mot betaling er fattet etter en forsvarlig saksbehandling i politiet. Videre ønskes det svar på om statsråden ser behov for å gjøre en gjennomgang av denne typen vedtak flere år tilbake i tid, for å forsikre seg om at uskikkede personer ikke har fått utstedt slik kjøreseddel.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Den som skal føre drosje, turbuss og rutebuss mot vederlag må ha tillatelse fra politiet, og slik tillatelse blir gitt ved politiets innvilgelse av søknad om kjøreseddel. Kjøresedler utstedes av det enkelte politidistrikt, og politiet gjør alltid en konkret vurdering av om vilkårene for å få kjøreseddel er oppfylt. Politiet kan også tilbakekalle en kjøreseddel dersom den som har kjøreseddelen ikke lengre oppfyller vilkårene.
For å få kjøreseddel må søkeren blant annet «ha slik vandel at politiet ikkje finn vedkommande uskikka til å virke som førar», jf. lov om yrkestransport § 37 c første ledd. Det er gitt nærmere veiledning for politiets skikkethetsvurdering i Politidirektoratets håndhevingsinstruks i førerkortsaker, RPOD-2022-13 punkt 3.10. Der uttales det blant annet at kravet til vandel og skikkethet etter yrkestransportlova § 37 c praktiseres strengt, og at hensynet til å sikre tryggheten til passasjerene står sterkt i politiets vurdering av om kjøreseddel skal gis.
Dette rundskrivet ble relativt nylig oppdatert, med virkning fra 17. oktober 2022. I denne forbindelse ble deler av rundskrivet som omhandler kjøreseddel oppdatert. Etter mitt syn er det ikke behov for å tydeliggjøre dagens regler ytterligere enn det som er gjort i Politidirektoratets rundskriv.
Når det gjelder den konkrete saken representanten viser til, har politiet tatt selvkritikk og overfor media erkjent at det ble gjort en feil. Politidirektoratet formidler overfor meg at det ikke foreligger indikasjoner på at det gjennomgående utstedes kjøresedler til uskikkede personer, og at politiet generelt har fokus på erfaringslæring og potensielle forbedringstiltak ved saksbehandlingen. Basert på Politidirektoratets tilbakemelding legger jeg til grunn at politiets saksbehandling i saker om kjøreseddel vil være forsvarlig, og at politiet har tatt lærdom av den konkrete saken.