Skriftlig spørsmål fra Tor André Johnsen (FrP) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:2767 (2022-2023)
Innlevert: 02.08.2023
Sendt: 02.08.2023
Besvart: 11.08.2023 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Tor André Johnsen (FrP)

Spørsmål

Tor André Johnsen (FrP): Er statsråden enig i at utviklingen i ungdomskriminaliteten i Oslo er svært bekymringsfull, og hva vil hun eventuelt foreta seg for å snu denne utviklingen?

Begrunnelse

Det har over tid vært en svært negativ trend i ungdomskriminaliteten i Oslo, hvor de kriminelle tilsynelatende blir yngre og yngre. Kriminaliteten ungdommene begår har tilsynelatende også en økende alvorlighetsgrad, og det rapporteres ofte om våpenbruk og våpenbeslag.
De siste dagene har vært en god illustrasjon på den negative utviklingen i ungdomskriminaliteten. Søndag 30.07 beslagla politiet våpen fra flere gutter i alderen 15-17 år ved bussterminalen i Oslo. I NRKs omtale av saken fremgår det at ungdommene oppførte seg både truende og trakasserende mot politibetjentene på stedet. Blant de beslaglagte våpnene var kniver, en luftpistol, en øks og et knokejern.
Senere samme dag var det et masseslagsmål mellom opp mot 20 personer på Oslo Sentralstasjon. I NRKs omtale av denne saken fremkommer at det skal være benyttet murstein, og vitneopplysninger sier at de har sett en machete. Videre fremgår at de involverte var unge menn og gutter i tenårene, og at politiet ikke vet om slagsmålet hadde noen sammenheng med de nevnte våpenbeslagene ved bussterminalen tidligere på dagen.
Tirsdag 01.08 rykket politiet ut til Ekebergsletta der Norway Cup nå avholdes, etter melding om slagsmål mellom 40 til 50 ungdommer. Politiet har opplyst om at det skal ha vært brukt diverse slagvåpen under slagsmålet, og at det ble gjort beslag av en kniv, hammer, batonger, konkejern og en luftpistol. Alle de involverte var unge personer i alderen 13 – 18 år.
Spørsmålsstiller ønsker på denne bakgrunn å få vite om statsråden er enig i at denne utviklingen i ungdomskriminaliteten i Oslo er svært bekymringsfull. Videre ønskes det svar på hva hun eventuelt vil foreta seg for å snu denne utviklingen.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Jeg deler, i likhet med politimesteren i Oslo, representantens bekymringer for ungdomskriminalitet i Oslo og er opptatt av at innsatsen mot ungdomskriminalitet fortsatt prioriteres. Noe av det første Senterpartiet-Ap-regjeringen gjorde da vi overtok for Høyre-regjeringen i 2021 var å gi Oslo-politiet en særskilt bevilgning på 40 mill. kroner til mer tilstedeværende politi og kriminalitetsforebygging i forbindelse med gjengproblematikken i statsbudsjettet for 2022. Politidirektoratets bemanningstall indikerer at Oslo politidistrikt, justert for overføringen av den kongelige politieskorte, er styrket med ca. 200 årsverk de siste to årene.
Selv om det inntil nylig var holdepunkter for at ungdomskriminaliteten var lavere enn tidligere, f.eks. rapporten «Barne- og ungdomskriminalitet i Oslo» fra juni i år, har regjeringen hele tiden vært opptatt av å opprettholde og styrke innsatsen på området. Den seinere tids utvikling med blant annet hendelser som man så på Norway Cup i forrige uke og ny statistikk som viser en økning på 18 prosent i anmeldte lovbrudd med mistenkt i aldersgruppen 10-17 år våren 2023 viser med tydelighet at innsatsen mot ungdomskriminalitet må styrkes videre. Politiet fikk en rekordstor tilleggsbevilgning på 550 mill. kroner i revidert nasjonalbudsjett nå like før sommeren, som snart vil komme politidistriktene og Oslo til gode. Jeg legger til grunn at Oslo politidistrikt gir høy prioritert til etterforsking av voldshendelser blant ungdom. Konfliktreduserende arbeid og målrettet arbeid for å beslaglegge våpen er blant de tiltakene som benyttes aktivt av politiet. Rask oppklaring, bruk av varetekt ved gjentakelsesfare og raske straffereaksjoner er også sentralt.
Sakene med ungdomskriminalitet kan, som representanten også er inne på i sin begrunnelse, være svært krevende for politiet og den enkelte polititjenesteperson å håndtere. Jeg har merket meg at politiet i Oslo nå ber om flere hjemler og bedre verktøy, og departementet er i dialog med politiet for å finne gode løsninger. Så vidt jeg har brakt på det reine, gjelder flere av tiltakene videreutvikling av samarbeidet med andre etater. Jeg vil understreke at det allerede er iverksatt en rekke tiltak for å bedre samarbeidet mellom etater som har ansvar for ungdom som begår kriminalitet. Departementene har etablert en kjernegruppe for utsatte barn og unge, for å bedre samarbeid og samordning. Det er også etablert en gruppe på direktoratsnivå.
Justis- og beredskapsdepartementet har videre hatt på høring forslag om å stramme inn reaksjonene ungdomsstraff og ungdomsoppfølging, blant annet innføre klare tidsfrister for oppstart av reaksjonene og redusere antall samtykker fra ungdom. Ungdom idømt ungdomsstraff skal også kunne avhentes av politiet. Justis- og beredskapsdepartementet har iverksatt flere tiltak som har til formål å redusere tiden mellom lovbrudd og reaksjon. Målet er blant annet å unngå at straffedømte kriminelle begår kriminalitet mens de venter på soning.
Jeg vil understreke at mens det store flertallet av barn og unge er lovlydige, er det en liten gruppe ungdommer som begår gjentatt kriminalitet. De står for mye av den registrerte økningen for aldersgruppen.
Ungdom er mer utsatt for kriminalitet enn andre aldersgrupper. Ungdoms lovbrudd går ofte ut over andre barn og unge. Det innebærer at ungdomskriminalitet kan få definerende konsekvenser for livene til mange, noe som er svært alvorlig og alene tilsier at sakene bør ha høy prioritet.
Jeg mener tilstedeværelse av uniformert politi i lokalområdene er viktig for å forebygge og bekjempe kriminalitet blant unge. Responstiden på 30 sekunder ved hendelsen på Ekeberg denne uken, illustrerer effekten av slik tilstedeværelse. Opprettelse av nabolagspoliti på Tøyen og Grønland og ny politilokasjon på Mortensrud, vil på sikt kunne bidra til å redusere kriminaliteten i disse områdene. Regjeringens satsing på lokalpoliti, både i Oslo og i andre deler av landet, bidrar til bedre forebygging, mer kunnskap og mer effektiv hendelseshåndtering, ikke minst i saker der ungdom kunne ha vært eller er involvert.