Skriftlig spørsmål fra Bjørnar Moxnes (R) til forsvarsministeren

Dokument nr. 15:2769 (2022-2023)
Innlevert: 02.08.2023
Sendt: 02.08.2023
Besvart: 09.08.2023 av forsvarsminister Bjørn Arild Gram

Bjørnar Moxnes (R)

Spørsmål

Bjørnar Moxnes (R): Hvor mye har Norge til sammen brukt på deltakelse i Operation Flintlock fra 2014 til i dag; hvordan vurderer regjeringen det faktum at Norge under USAs ledelse har vært med på å trene militære styrker som har gjennomført flere militærkupp i Afrika de siste årene, og vil regjeringen nå revurdere norsk deltakelse i Operation Flintlock i 2024?

Begrunnelse

26. juli i år fant det sted et militærkupp i Niger, der militæret avsatte landets valgte president Mohamed Bazoum og innsatte general Abdourahmane Tchiani som de facto president. Det nigerske militæret har gjennom flere år blitt trent av norske styrker, gjennom den USA-ledete operasjonen Operation Flintlock. Mellom 2015 og 2022 har Norge gjennom deltakelse i Operation Flintlock, bidratt til å trene tre ledere som har tatt makten gjennom militærkupp i land i Sahel-regionen i Afrika. I 2022 advarte Rødt den norske regjeringen mot fortsatt norsk deltakelse i Operation Flintlock. På det tidspunktet hadde USA-trente offiserer ledet minst åtte militærkupp i Afrika siden 2008, hvorav tre militærdiktatorer var blitt trent opp med bidrag fra Norge.
Selv etter det åttende militærkuppet gjennomført av USA-trente offiserer i Afrika på 15 år, avviste daværende forsvarsminister Odd Roger Enoksen 9. februar 2022, Rødts advarsler om at Norge gjennom fortsatt deltakelse i den amerikanskledete operasjonen ville risikere å bidra til å trene flere kommende militærkuppmakere. Enoksen begrunnet fortsatt deltakelse i Operation Flintlock med at Norge «får trene sammen med våre allierte under klimatiske og kulturelle forhold som vi kan møte under eventuelle fremtidige militæroperasjoner i dette området».
Spørsmålsstiller mener det haster å styrke det norske forsvaret kraftig for å sikre Norges selvråderett, territorielle integritet og demokrati mot militære trusler. Det å forberede norsk deltakelse i fremtidige USA-ledete militæroperasjoner i Afrika, og å trene styrker som ved flere tilfeller har gjennomført militærkupp, er i dette perspektivet helt feil bruk av det norske forsvarets ressurser.
Etter forrige ukes militærkupp i Niger, der Norge har bidratt med trening av militæret som tok makten i kuppet, forventes det at regjeringen på nytt vurderer hvorvidt det å trene opp slike styrker har vært til beste for befolkningen i de berørte afrikanske landene og hvorvidt dette er riktig bruk av Norges forsvarsressurser i en sikkerhetspolitisk vanskelig situasjon.

Bjørn Arild Gram (Sp)

Svar

Bjørn Arild Gram: Norge har sammen med en rekke allierte land deltatt i den amerikanskledede kapasitetsbyggingsaktiviteten Flintlock i Vest-Afrika ved fire anledninger i 2014, 2018, 2019 og i 2022. Forsvaret har deltatt med et begrenset antall personell fra en uke til i overkant av en måned. De samlede kostandene ifm. gjennomføringen av denne kapasitetsbyggingsaktiviteten er på i underkant av 20 millioner kroner.
Aktiviteten er en del av et program der vestlige land etter ønske fra landene i regionen, har bidratt til å trene lokale sikkerhetsstyrker i å motvirke fremveksten av voldelige ekstremisme, og styrke samarbeidet på tvers av grensene. Videre er formålet med den norske deltakelsen å styrke Forsvarets evne til krisehåndtering i regionen. Samarbeidet finner sted etter ønske fra myndighetene i regionen og det legges sterk vekt på at militære aktiviteter skal være under legitim myndighetskontroll og i tråd med menneskerettighetene og krigens folkerett. Denne typen gjensidig militærsamarbeid og kompetanseoverføring er et bidrag til å forsøke å skape stabilitet i en stadig mer utsatt region i Afrika.
For 2024 planlegges det med at Forsvaret skal delta i Flintlock. I likhet med Forsvarets øvrige utenlandsvirksomhet vil det foretas løpende vurderinger av politiske, juridiske og sikkerhetsmessige forhold når det gjelder deltakelse i denne aktiviteten.