Skriftlig spørsmål fra Ine Eriksen Søreide (H) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:2782 (2022-2023)
Innlevert: 03.08.2023
Sendt: 04.08.2023
Rette vedkommende: Klima- og miljøministeren
Besvart: 11.08.2023 av klima- og miljøminister Espen Barth Eide

Ine Eriksen Søreide (H)

Spørsmål

Ine Eriksen Søreide (H): Har regjeringen nå, om lag to måneder etter sin interne frist, konkludert i sitt syn på Klar for 55, og hva er i så fall konklusjonen?

Begrunnelse

Dagens Næringsliv publiserte 6. juni en sak om at regjeringen innen midten av juni angivelig skulle legge frem Norges posisjon på EUs store lovgivningspakke på klima, kalt Klar for 55, herunder regelverket om skog (Lulucf).
DN viser til at saken har utgjortØ:

«En betent strid i regjeringen mellom Sp og Ap», og videre at «Flere kilder tett på prosessen sier til DN at et alternativ regjeringen har på bordet, er rett og slett å melde Norge ut av klimasamarbeidet med EU om skogbruk.»

Senterpartiets stortingsgruppe vedtok ifølge DN 10. mai at regjeringen må ta Norge ut av hele klima-samarbeidet med EU om skog, mens:

«Klima- og miljødepartementet og UD er av en annen oppfatning: Fordi Norge har inngått en juridisk bindende klimaavtale med EU, er vi også juridisk forpliktet til å stå ved skogsamarbeidet som om det var en del av EØS-avtalen.»

Espen Barth Eide (A)

Svar

Espen Barth Eide: Norge inngikk i 2019 et samarbeid med EU om felles gjennomføring av klimamålene under Parisavtalen. Avtalen er en bærebjelke i norsk klimapolitikk. Norge og Island har meldt til FN at vår Nationally Determined Contribution (NDC), altså Norges bidrag til oppfyllelsen av Paris-avtalen, skal oppfylles i samarbeid med EU. Avtalen sikrer at europeiske land omstiller sine økonomier i fellesskap, med like regelverk på tvers av land. Dette er en stor fordel ikke minst for norsk næringsliv.
Klimaavtalen med EU innebærer at Norge tar del i EUs klimaregelverk fra 2021 til 2030. Det klimaregelverket som ble inntatt i EØS-avtalens protokoll 31 i 2019 er innrettet for å nå et mål om 40 prosent utslippsreduksjon innen 2030. Siden den gang har både Norge og EU økt klimamålene sine til 55 prosent, og EU har nylig vedtatt et forsterket klimaregelverk for å nå dette målet («Klar for 55»), herunder et nytt skog- og arealbruksregelverk.
Regjeringen ønsker å videreføre klimasamarbeidet med EU og arbeider ut fra at vi skal oppfylle Norges forsterkede mål under Parisavtalen i samarbeid med EU. Med dette som utgangspunkt er Norge nå, sammen med de andre EFTA-statene og i tråd med ordinære EØS-prosesser, i dialog med EU om vilkårene for EFTA-statenes deltagelse i de enkelte delene av EUs nye klimaregelverk. Det ligger i EØS-samarbeidets natur at dette arbeidet først kan gjennomføres når EU er ferdig med sin egen regelverksutvikling. Regjeringen vil fremlegge forslag til vilkår for deltagelse for Stortinget når det er klart.