Skriftlig spørsmål fra Une Bastholm (MDG) til fiskeri- og havministeren

Dokument nr. 15:2791 (2022-2023)
Innlevert: 04.08.2023
Sendt: 07.08.2023
Besvart: 15.08.2023 av fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran

Une Bastholm (MDG)

Spørsmål

Une Bastholm (MDG): Det haster å redde steinbiten i Saltstraumen.
Vil statsråden følge faglige anmodninger fra Statsforvalter og Havforskningsinstituttet om å verne steinbiten i det marine verneområdet?

Begrunnelse

Saltstraumen utenfor Bodø er en av verdens sterkeste malstrømmer. Strømforholdene har skapt et unikt naturmiljø som i sin tur førte til opprettelsen av et marint verneområde i 2013. Formålet med vernet var

«å ta vare på et område som inneholder truet, sjelden og sårbar natur, representerer bestemte typer natur og som har særskilt naturvitenskapelig verdi».

Steinbiten er essensiell for det rike og unike livet i Saltstraumen, blant annet fordi den regulerer bestanden av kråkeboller og dermed forhindrer at tareskogene beites ned. På 90-tallet sto steinbiten i fare for å bli utryddet fra strømmen. Det førte til at lokale dykkere innførte et selvpålagt jaktforbud, noe turistfiskebedrifter har støttet opp om ved å anbefale sine gjester å begrense uttak av steinbit.
Et selvpålagt vern er imidlertid svært sårbart. Det skal ikke mange sesonger til før resultatene av den tidligere innsatsen ødelegges. Utryddes steinbitbestanden i Saltstraumen, vil den ta lang tid å restaurere, siden steinbiten ikke blir kjønnsmoden før seks-sjuårsalderen.
Da det marine verneområdet ble opprettet i 2013, ble lokalmiljøets ønske om forbud mot harpunering nevnt i den kongelige resolusjonen. Det ble vist til havressursloven § 16, punkt c, som åpner for at:

«Fiskeri- og kystdepartementet kan fastsette forskrift om forbud mot høsting i visse områder, av visse arter eller med visse redskaper».

I sitt svar på skriftlig spørsmål fra undertegnede av 29.9.22 bekrefter klima- og miljøminister Espen Barth Eide at det er mulig å innføre forbud med hjemmel i havressursloven, og at dette vil kunne omfatte harpuneringsforbud og forbud mot fangst av steinbit i Saltstraumen.
Allerede i 2014 ba Fylkesmannen i Nordland om at steinbiten i Saltstraumen ble fredet. Brevet av 21. mars ble aldri besvart av Nærings- og fiskeridepartementet.
I vinter sendte Statsforvalteren en ny anmodning å regulere fangst av steinbit, denne gangen til Fiskeridirektoratet. Det er ukjent for undertegnede om anmodningen er besvart.
Nordland fylkesting har på sin side uttrykt bekymring for undervannsjakta og andre utfordringer Saltstraumen står overfor, og har bedt om at disse utfordringene løses

«med mål om en bærekraftig sameksistens mellom friluftsliv, næringsliv og de unike naturverdiene som utgjør grunnlaget for vernet».

Bjørnar Skjæran (A)

Svar

Bjørnar Skjæran: Saltstraumen er et attraktivt friluftslivsområde og turistmål, blant annet for sportsfiskere og dykkere. De særegne strømforholdene skaper igjen forutsetninger for et rikt og særegent plante- og dyreliv i dette området. Regjeringen er opptatt av at marine verneområder, slik som Saltstraumen, skal kunne bevare sine naturverdier uten større grad av ytre påvirkning. Derfor har det vært diskutert hvordan man skal følge opp de utfordringene som påføres bestanden av steinbit i området.
Som representanten skriver, så er denne prosessen nå i gang. Fiskeridirektoratet, sammen med Statsforvalteren i Nordland, har sendt bestilling til Havforskningsinstituttet om mer kunnskap om steinbit og høstingen av den i Saltstraumen marine verneområde. Svaret på denne bestillingen er overlevert og ligger nå til vurdering og oppfølging hos Fiskeridirektoratet.
I sitt skriftlige svar til Stortinget 29.9.2022, viste Klima- og miljøministeren til ulike spørsmål og problemstillinger som reises i forbindelse med denne saken. Når Fiskeridirektoratet oversender sin vurdering til Nærings- og fiskeridepartementet, vil vi kunne komme tilbake til videre oppfølging og eventuelle beslutninger.