Grunde Almeland (V): Kan statsråden si når vi kan forvente at de ulike tiltakene i tiltaksplanen for fosterhjemsrekruttering skal være iverksatt, kommer det flere hastetiltak og hvilke tiltak planlegger statsråden på lengre sikt?
Begrunnelse
Til enhver tid venter omkring 200 barn og unge i Norge på plass i fosterhjem. Når det kommunale barnevernet ikke har plass, skal Bufetat bistå med å finne plass. Bufdir kan opplyse om at bistandsplikten ble brutt 16 ganger bare i juli 2023, og hele 60 ganger siden høsten 2022. I «Tiltaksplan for fosterhjemsrekruttering» av 26. juni 2023 har statsråden lagt fram 19 tiltak for å bøte på kapasitetsmangelen.
I Aftenpostens artikkel «Statsrådens hastetiltak imponerer ikke ledere i barnevernet» publisert 1. august 2023 kan vi lese at barnevernsledere ikke er fornøyde med planen. De betegner tiltakene som vage og uforståelige. I tillegg er flere av de foreslåtte tiltakene testet med liten effekt. De mener at to av tiltakene er spesielt problematiske: å løsne på kompetansekravet hos ansatte, og å blande ungdommer med ulike utfordringer i samme institusjon. Spørsmålsstiller er i likhet med barnevernslederne bekymret for at enkelte av statsråden foreslåtte løsninger på fosterhjemskrisen er å senke kvaliteten på tjenestene som tilbys barn i svært sårbare situasjoner.
På lengre sikt har vi behov for en fosterhjemslov som bedre ivaretar fosterbarna og fosterfamiliene sine rettigheter. Dette har regjeringen selv varslet i Hurdalsplattformen at skal komme, men statsråden har ikke levert på dette løftet.
Allerede i Meld. St. 17 (2015-2016), en stortingsmelding om fosterhjemsomsorgen initiert av Venstre, ble det pekt på at fosterforeldre som har erfart uforutsigbare økonomiske rammer og sviktende oppfølging, kan vegre seg for å påta seg et nytt fosterhjemsoppdrag.
Barneombudet kommer i rapporten «Blod er ikke alltid tykkere enn vann» fra juni 2023 med en rekke anbefalinger til regjeringen for å styrke rekrutteringen av fosterhjem, herunder styrkede partsrettigheter for fosterbarn og fosterforeldre.
Spørsmålsstiller har i Dokument nr. 15:2771 (2022-2023) og Dokument nr. 15:1605 (2022-2023) pekt på at fosterforeldre i flere tilfeller taper økonomisk på å være fosterforeldre. Barneombudet peker i sin rapport på at det er behov for å styrke fosterforeldres rammevilkår, samt å lovfeste standardiserte rammevilkår, for å bidra til å skape forutsigbarhet og ensartet praksis nasjonalt. Lovfesting er anbefalt i NOU 2018: 18 og NOU 2023: 7 med tilsvarende begrunnelser.