Skriftlig spørsmål fra Tor André Johnsen (FrP) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:2815 (2022-2023)
Innlevert: 08.08.2023
Sendt: 08.08.2023
Besvart: 14.08.2023 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Tor André Johnsen (FrP)

Spørsmål

Tor André Johnsen (FrP): Hvilke politifaglige og økonomiske vurderinger ligger til grunn for etableringen av Politihøgskolens nye studieplasser i Alta, og hvorfor ble Alta foretrukket over bruk av eksisterende studiested på Kongsvinger eller andre eksisterende lokasjoner som Bodø?

Begrunnelse

Det ble nylig kjent at regjeringen skal etablere 24 studieplasser for politiutdanning i Alta, med oppstart høsten 2025. Utdanningen på det nye lærestedet skal driftes av et eller flere av Politihøgskolens eksisterende læresteder.
Det vises til mitt skriftlige spørsmål av 12.05.22, jf. dokument nr. 15:2046 (2021-2022). Det ble i spørsmålet etterspurt hvor mange av de 100 nye studieplassene ved Politihøgskolen som regjeringen skulle etablere i revidert budsjett, som var tenkt etablert ved Politihøgskolens studiested på Kongsvinger. Statsråden besvarte spørsmålet den 19.05.22, og av svaret fremgår blant annet at statsråden vil vurdere om studieplasser ved PHS kan etableres på Kongsvinger fra og med studieåret 2023/2024. Det var et godt svar og en klok vurdering, siden Politihøgskolens avdeling på Kongsvinger har allerede har alle de nødvendige fasiliteter som PHS trenger både når det gjelder bespisning, overnatting og faglig utdanning, som er nødvendig for å kunne gi en meget god politifaglig utdanning.
Spørsmålsstiller ønsker derfor svar på hvilke politifaglige og økonomiske vurderinger som ligger til grunn for etableringen av de 24 studieplassene på et helt nyopprettet studiested i Alta. Videre ønskes svar på hvorfor dette alternativet ble valgt i stedet for en etablering ved eksisterende studiested på Kongsvinger eller i stedet for andre lokasjoner som for eksempel Bodø.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Det har i flere år vært utfordringer knyttet til å rekruttere og beholde ansatte i Finnmark politidistrikt, særlig ansatte med samisk tilhørighet. I dagens sikkerhetspolitiske situasjon er det særlig viktig at politiet i Finnmark er stabilt og har god rekruttering. Lokal tilknytning øker sannsynligheten for å bli i en jobb og et område over lengre tid. Når politiutdanningen skjer i andre fylker og landsdeler, sikres ikke tilknytningen til Finnmark, noe som reduserer sannsynligheten for varig arbeid der. Et pilotforsøk med desentralisert i politiutdanning i Finnmark kan være et egnet virkemiddel for å øke tilknytningen til Finnmark under utdanningen. Politihøgskolens eksisterende studiesteder kan ikke brukes til dette formålet, da de ikke er lokalisert i Finnmark.
Politiutdanning i Finnmark vil gi flere politifolk med tilhørighet til Finnmark samt økt andel søkere og studenter med samisk tilhørighet. Dette legger til rette for et stabilt politi med god kunnskap om lokale forhold og som speiler befolkningssammensetningen. Det gir større nærhet mellom politi og folk i lokalsamfunnet, og gir også bedre beredskap og muligheter for å forebygge bedre.
En tilleggsutfordring er at manglende samisk språkkompetanse er en utfordring for politiet og effektivt politiarbeid i viktige deler av Finnmark. Den nye politiutdanningen i Alta vil bidra til bedre muligheter for politifolk til å beholde og opparbeide seg kompetanse i samisk språk.