Seher Aydar (R): Mener statsråden at situasjonen i sommer ved fødeavdelingen på UNN i Tromsø har vært forsvarlig og hva er i så fall kriteriene for forsvarlighet og akseptabel tjenestekvalitet i føde- og barselomsorgen?
Begrunnelse
Sommeren utgjør mange steder en tid med høy aktivitet på fødeavdelingene samtidig som ansatte skal ta ut ferie. Det skaper mange steder krevende forhold med sommerstengte avdelinger, mye overtid på de ansatte og overbelegg. Det har nå kommet fram gjennom saker i media at forholdene ved fødeavdelingen ved UNN i Tromsø i sommer har vært belastende og utrygge, både for de som jobber der og de fødende.
Fødeavdelingen i Tromsø har bare fire fødestuer, men har på det meste hatt ni fødsler samtidig i sommer. Det gjør at kvinner har måttet være i aktiv fødsel på gangen eller på rom der de ikke har tilgang på smertelindring og som ikke er egnet for fødsler, for eksempel lunsjrommet og dagligstua. Det har vært kvinner i aktiv fødsel uten kontinuerlig tilsyn.
En kvinne forteller til avisa iTromsø om at hun med epidural og i aktiv fødsel ble liggende uten tilsyn i tre timer uten å få kontakt med ansatte når hun ringte på alarmen for hjelp. På barsel kom det heller ingen da hun var alene og ikke kom seg ut av senga uten hjelp. Hun ble liggende i sin egen avføring til hun fikk hjelp av moren sin.
I veilederen fra Helsedirektoratet står det:
«Av faglige kvalitetshensyn anbefales det i denne veilederen at alle fødende skal ha en jordmor hos seg så tidlig som mulig i aktiv fase av fødselen og til fødselen er over. Både syke og friske kvinner skal prioriteres og få den hjelpen og støtten de har behov for i denne delen av fødselen».
Leder i Jordmorforbundet, Hanne Charlotte Schjelderup, påpeker til samme avis at det er et svært alvorlig avvik når kvalitetskravet om en-til-en-omsorg ikke følges opp på grunn av for få jordmødre på jobb.
Jordmorforbundet sier til iTromsø at situasjonen er et resultat av nedprioritering av føde- og barseltilbudet. Når bemanninga i utgangpunktet er lav, vil man også være mindre rustet til å møte ferier og perioder med høyere belastning.
Klinikksjef ved kirurgi- kreft og kvinnehelseklinikken, Rolv-Ole Lindsetmo, sier til iTromsø at kvaliteten på tjenesten ikke har vært optimal, men at det har vært forsvarlig, men at driften av de ansatte kanskje ikke har vært det da de har måttet jobbe mye overtid og doble vakter.