Skriftlig spørsmål fra Andreas Sjalg Unneland (SV) til finansministeren

Dokument nr. 15:2846 (2022-2023)
Innlevert: 11.08.2023
Sendt: 11.08.2023
Rette vedkommende: Forsknings- og høyere utdanningsministeren
Besvart: 21.08.2023 av forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch

Andreas Sjalg Unneland (SV)

Spørsmål

Andreas Sjalg Unneland (SV): Lånekassen opplever nå at flere kunder har problemer med å betale regningene sine. Antall purringer øker, og flere får lånet oppsagt og overført til Statens innkrevingssentral.
Vil det, i likhet med tiltaket som ble innført under pandemien, utvides antall betalingsutsettelser for å hjelpe dem som sliter?

Begrunnelse

Når renten i lånekassen nå øker blir den på det høyeste nivået siden 2008. Lånekassen opplever allerede nå at flere kunder har problemer med å betale regningene sine. Antall purringer øker, og flere får lånet oppsagt og overført til Statens innkrevingssentral.
I årets seks første måneder ble 11 200 studielån sagt opp, mot 8 800 i samme periode i fjor. Det er en økning på 27 prosent. Hvis lånet blir oppsagt og overført til inkasso, vil det bli lagt til forsinkelsesrenter på hele gjelden.
I 2022 ble 1,4 millioner Lånekasse-regninger utsatt, mot 832 000 i hele 2019, det siste året før pandemien. Så langt i år er 1,1 millioner Lånekasse-regninger utsatt. Dette er det høyeste noen gang, og omtrent 24 000 flere enn på samme tid i fjor.
Under pandemien var det mulig å utsette betalingen uten å bruke av kvoten på 36 betalingsutsettelser. Bruken av betalingsutsettelser økte betydelig i denne perioden. Derfor vil det være en lafthengende frukt for regjeringen å øke antallet betalingsutsettelser nå som mange sliter. Noen ekstra måneder med betalingsfritak kan bli avgjørende for om folk får hodet over vannet eller om en regning går til inkasso og man låses i en gjeldsspiral.

Sandra Borch (Sp)

Svar

Sandra Borch: Jeg har, som representanten Unneland, merket meg tall fra Lånekassen den siste uken.
Alle låntakere i Lånekassen har rett til å fritt utsette månedlige betalinger av studielån inntil 36 ganger, totalt 3 år, uten å oppgi begrunnelse. Denne muligheten bidrar til høy grad av fleksibilitet i nedbetalingen av studielån. Det er dessverre en del som ikke benytter seg av denne muligheten før de får lånet overført til inkasso, og Lånekassen ønsker å minne alle om at de må bruke de mulighetene de har til betalingsutsettelse. Dette er jeg selvfølgelig enig i.
I forbindelse med pandemien sto mange plutselig uten inntekt, og det var tverrpolitisk enighet om å gi flere betalingsutsettelser inntil situasjonen var normalisert. Til tross for inflasjon og høyere rentenivå, har vi i dag en mer normal økonomisk situasjon, med høy sysselsetting og lav arbeidsledighet.
Det er praksis i Lånekassen at det løper renter på alle former for studielån etter endt utdanningsperiode. Renten i Lånekassen er markedsstyrt og blir basert på beregninger fra Finanstilsynet. Med høyere styringsrente blir det også høyere rente på studielån fra Lånekassen. Betalingsutsettelse innebærer kun å skyve på en forpliktelse, og gir dermed større samlet rentebelastning. En vurdering av å gi flere betalingsutsettelser innebærer en avveining mellom gevinstene knyttet til økt fleksibilitet for låntakerne, og den ekstra langsiktige gjeldsbyrden låntakere som utsetter månedlige betalinger får. Det er min oppfatning at dagens antall mulige betalingsutsettelser (36) utgjør en fornuftig avveining mellom disse hensynene. Så er det viktig å huske at studielån fra Lånekassen, som andre lån man tar, for de fleste faktisk skal nedbetales til slutt. Flere betalingsutsettelser vil både bidra til lengre nedbetalingsperiode, og høyere gjeld, noe som er ekstra krevende i en tid med høy rente.
Jeg har forståelse for at det er krevende å nedbetale studielån dersom du har økonomiske utfordringer som følge av inflasjon og stigende rente. Lånekassen har en rekke ordninger for kunder som har særskilt store betalingsvanskeligheter. Blant annet har personer som er uføre med person- og kapitalinntekt innenfor gitte grenser, rett til å få slettet hele eller deler av egen studiegjeld. Det er også mulig å få innvilget sletting av renter for perioder hvor låntakeren etter gitte sosiale og økonomiske forhold, slik som sykdom og arbeidsløshet, er i mindre stand til å betjene eget studielån.
Samlet utgjør de eksisterende mulighetene for betalingsutsettelse og ordningene for dem som ikke er i stand til å betjene eget studielån, et godt rammeverk som både sikrer låntakere valgfrihet og fleksibilitet, ivaretar personer med betalingsproblemer, og samtidig sørger for at de fleste som har tatt opp studielån faktisk betaler tilbake til fellesskapet.