Skriftlig spørsmål fra Bård Ludvig Thorheim (H) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:2870 (2022-2023)
Innlevert: 14.08.2023
Sendt: 14.08.2023
Besvart: 18.08.2023 av olje- og energiminister Terje Aasland

Bård Ludvig Thorheim (H)

Spørsmål

Bård Ludvig Thorheim (H): Kraftsituasjonen i Nord-Norge er alvorlig og hemmer videre vekst. Mange titalls nyetableringer står i kø for å få kraft. Regjeringen har satt som premiss at strømmen som skal gå til Melkøya i 2030 skal dekkes opp med ny kraftproduksjon og nettutvikling.
Er det aktuelt nå å frigjøre kapasitet som i dag er reservert til Melkøya, og hvilke vurderinger gjør regjeringen seg omkring å kunne tilby mer kraft til den lange køen av etableringer som finnes i Nord-Norge i dag?

Begrunnelse

Undertegnede har tidligere tatt til orde for at en eventuell elektrifisering av Melkøya må følges opp med en konkret, realistisk og troverdig plan for å løse kraftutfordringen i Nord-Norge. Og at en slik plan må utarbeides uavhengig av Melkøya.
Det er positivt at finansminister Vedum den 8. august forsikrer:
– Når vi skal gi startskuddet for prosjektet her på Melkøya, så ligger det som et premiss fra regjeringen at man minst skal ha like mye ny kraftproduksjon som den kraften som skal drive dette anlegget.
Og videre:
– Det skal ikke bli en kamp mot hverandre, men det skal bli et prosjekt som løfter virksomheten på Melkøya samtidig som det gir mulighet for å realisere nye industriprosjekter og verdiskaping i resten av fylket.
Nord-Norge er ett prisområde og det har allerede svekket veksten og verdiskapingen i hele landsdelen at rundt 410 MW er låst og reservert for fremtidig drift av Melkøya.
Med forsikringene fra regjeringen om at det vil bygges ny kraftproduksjon i Finnmark tilsvarende minst Melkøyas behov innen oppstart, faller Statnetts begrunnelse vekk for reservasjon av denne kraften.
Det er derfor nyttig å vite regjeringens syn på om det nå kan frigjøres kapasitet som har vært forbeholdt Melkøya og at man dermed kan tilby langt mer kraft i det nordnorske prisområdet.

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: Hammerfest LNG er Nord-Norges største industrianlegg og sysselsetter i dag 500 personer, og bidrar i tillegg med ringvirkninger tilsvarende til 900 årsverk i regionen. Snøhvit Future-prosjektet innebærer tiltak som både øker gassproduksjonen fra Snøhvitfeltet, og forlenger levetiden på Hammerfest LNG. Prosjektet vil redusere CO₂-utslippene fra anlegget med 90 prosent, tilsvarende 850 000 tonn CO₂ per år.
Det er forventet at 70 prosent av investeringene i utbyggingsfasen vil gå til bedrifter i Norge. En tredjedel av dette vil kunne tilfalle bedrifter i Nord-Norge, ifølge rettighetshaverne. Det tilsvarer om lag 1 700 årsverk i regional sysselsettingseffekt.
Regjeringen har satt som mål at ny infrastruktur for strøm i Finnmark skal være i drift innen 2030, og at den fornybare kraftproduksjonen i Finnmark innen 2030 skal øke minst like mye som den planlagte forbruksøkningen ved Hammerfest LNG, forutsatt at nødvendige konsesjoner innvilges. Jeg vil derfor sikre at NVE prioriterer konsesjonssøknader om nett og kraftproduksjon i nord, med særlig vekt på Finnmark, og be Statnett om å prioritere nettutvikling i Planområde nord.
Det er Statnett som har ansvaret for å vurdere om det er driftsmessig forsvarlig å gi tilknytning til nye forbrukskunder eller økt kapasitet til eksisterende kunder i transmisjonsnettet. Statnett har allerede reservert kapasitet til om lag 1 100 MW nytt eller økt forbruk nord for Ofoten, inkludert 350 MW til Hammerfest LNG. På bakgrunn av regjeringens kraft- og industriløft for Finnmark kan det frigjøres nettkapasitet til andre formål. Statnett jobber nå med å finne ut hvor og når dette kan skje.