Skriftlig spørsmål fra Marius Arion Nilsen (FrP) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:2872 (2022-2023)
Innlevert: 14.08.2023
Sendt: 14.08.2023
Besvart: 21.08.2023 av olje- og energiminister Terje Aasland

Marius Arion Nilsen (FrP)

Spørsmål

Marius Arion Nilsen (FrP): I sørlige prisregion NO2, med høy kraftproduksjon og flest utvekslingskabler til Europa er prisene vesentlig høyere enn resten av landet. Dette fenomenet hvor NO2 har vesentlig høyere månedspriser enn naboprisområdene NO1 og NO2 har i størst grad skjedd i sommermånedene juni og juli, både i år og i fjor, samt august i fjor, mens årets augusttall ikke er klare. I juli i år var prisene i NO2 86 % høyere enn prisene i NO1 og 5.
Kan statsråden forklare årsaken til at prisene økes så voldsomt mye mer i NO2 enn NO5 og 1 om sommeren?

Begrunnelse

Kraftprisene i sørlige deler av Norge er fremdeles vedvarende og vesentlig høyere enn historisk normale 30 øre/kwt. Hele året så langt har lavest månedspris på 100 øre pr kwt. Dette kombinert med en høyere gjennomsnittspris i NO2 målt mot resten av landet, rammer regionen hardt og gjør det utfordrende for både befolkningen og næringslivet. Regjeringen har ikke vist til planer om å gjøre noe konkret med dette, men det er interessant å få vite om regjeringen har oversikt over hvorfor disse regionale forskjellene inntreffer.

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: Det har tidvis vært store prisforskjeller mellom Sørvest-Norge (NO2) og Sørøst- og Vest-Norge (NO1 og NO5) på sommerstid både i år og i fjor. Snittprisen i juni, juli og så langt i august i år har vært om lag 30 øre/kWh høyere i NO2 enn i NO1 og NO5. Over året er imidlertid forskjellene mindre. Det samme bildet så vi i fjor, men prisnivået har så langt denne sommeren vært på et langt lavere nivå enn på samme tid i fjor. I juli var gjennomsnittlig spotpris om lag 69 øre/kWh i NO2. Til sammenlikning var snittprisen i juli i NO2 på om lag 263 øre/kWh i fjor. Det er flere forklaringer på de prisdifferansene vi har sett mellom de tre sørlige prissonene på sommerstid i år og i fjor.
En stor andel regulerbar vannkraft gjør at vannkraftprodusentene i NO2 kan utnytte fleksibiliteten i vannmagasinene i større grad enn i NO1 og NO5. I NO1 og NO5 er magasinkapasiteten betydelig lavere og det er flere mindre vannmagasiner med lavere reguleringsevne. Dette innebærer at kraftverk tilknyttet disse magasinene i større grad må produsere for å unngå overløp (tvungen produksjon). Både NO1 og NO5 har stort sett hatt en fyllingsgrad over median gjennom hele denne sommeren. Mer snø enn normalt i vinter, og mer nedbør enn normalt gjennom juli og hittil i august har bidratt til dette. Værforholdene har gjort det nødvendig med høy produksjon av vannkraft for å redusere risikoen for at magasinene renner over. I tillegg er ilandføringen for utenlandskablene til kontinentet og Storbritannia lokalisert i NO2. Dette bidrar til at NO2 er mer eksponert for det utenlandske prisnivået sammenlignet med NO1 og NO5.
Prisforskjeller mellom prisområder oppstår når det er kapasitetsbegrensninger i overføringsnettet. Regjeringen jobber derfor med å øke tempoet i konsesjonsbehandlingen for ny nettkapasitet og å sikre at kapasiteten i det eksisterende nettet brukes effektivt. Det har vært begrensninger i nettet gjennom sommeren både i år og i fjor som har bidratt til prisforskjeller mellom prisområdene i Sør-Norge. I år har begrensningene i nettet ført til at tilgjengelig kapasitet fra NO1 og NO5 mot NO2 i snitt har vært på rundt 70 prosent av totalt installert kapasitet. Det har derfor vært flere timer med flaskehalser mot NO2 og prisforskjeller i Sør-Norge. På sommeren kan det også i større grad oppstå interne flaskehalser i NO1, som igjen påvirker flyten mot tilgrensende prisområder.