Skriftlig spørsmål fra Bård Hoksrud (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2913 (2022-2023)
Innlevert: 18.08.2023
Sendt: 21.08.2023
Besvart: 28.08.2023 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Bård Hoksrud (FrP)

Spørsmål

Bård Hoksrud (FrP): Hva er status på arbeidet med å opprette et nasjonalt kompetanse- og behandlingssenter for endometriose?

Begrunnelse

I juli 2022 la Helsedirektoratet frem en rapport om endometriose og adenomyose. Der kom de med en rekke anbefalinger om hvordan man kan sikre et bedre behandlingstilbud for kvinner med endometriose og adenomyose. Noen av de viktigste anbefalingene var å opprette en nasjonal kompetansetjeneste, etablere endometrioseteam og sentralisere avansert endometriosekirurgi.
Tidligere i år behandlet Stortinget et forslag om økt satsing på kvinnehelse. Ett av forslagene var at det skulle opprettes et nasjonalt kunnskaps-, kompetanse- og behandlingssenter for endometriose og adenomyose. Da skrev helseministeren i sitt brev til helse- og omsorgskomiteen at hun anbefalte at forslaget ikke skulle vedtas, fordi dette skulle følges opp av Helsedirektoratet og de regionale helseforetakene i 2023. Forslaget ble ikke vedtatt, selv om flere partier uttrykte bekymring for hvorvidt dette ville komme på plass i løpet av året som lovet ettersom det ikke var bevilget noe penger til et slikt formål, og helseforetakene har hatt stram økonomi.
Nå er vi i august, og har fortsatt ikke hørt noe mer om dette arbeidet. I oppdragsbrevet til de regionale helseforetakene som det ble vist til i behandlingen av representantforslaget står det bare at:

«De regionale helseforetakene skal i samarbeid og under ledelse av Helse Sør Øst RHF, utrede hvordan kompetansen om endometriose og adenomyose kan styrkes regionalt og nasjonalt, samt utrede om det er behov for å sentralisere behandlingen av de mest avanserte tilfellene av endometriose og opprettelse av regionale tverrfaglige behandlingstjenester for endometriose og adenomyose.»

Dette til tross for at det allerede i 2022 ble anbefalt at behandlingen av de mest avanserte tilfellene bør sentraliseres. Dermed behøves ingen utredning, vi trenger handling. Oppdragsbrevet virker mer som en trenering av prosessen enn reell handlekraft for å få på plass et bedre behandlingstilbud for kvinner med endometriose og adenomyose. Derfor ber jeg om at statsråden redegjør for hvordan denne prosessen ligger an, og når vi kan forvente at en nasjonalt kompetanse- og behandlingssenter er på plass som lovet.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Jeg deler representanten Hoksruds utålmodighet med å forbedre tilbudet til jenter og kvinner med endometriose og adenomyose.
Dette er bakgrunnen for at jeg umiddelbart fulgte opp Helsedirektoratets utredning gjennom samtaler med brukerorganisasjonen Endometrioseforeningen og med fagpersoner. Jeg ga deretter de regionale helseforetakene og Helsedirektoratet i oppdrag å følge opp utredningen. Endometrioseforeningen og fagmiljøene bidrar i dette arbeidet.
Mange er utålmodige i denne saken, likevel må ting gjøres faglig forsvarlig. Helsedirektoratet sier at flere av tiltakene krever mer detaljert utredning før de kan gjennomføres. Direktoratet sier at «en av hovedutfordringene er manglende kompetanse i helsetjenesten og et av de viktigste tiltak blir derfor å sikre kompetanseheving i alle sjikt». Kompetanseheving skjer ikke gjennom en utredning eller et vedtak, men gjennom planer for «kunnskap og kompetanse om endometriose og adenomyose i befolkningen generelt, i helseprofesjonsutdanningene og i helsetjenesten», som Helsedirektoratet fremholder i utredningen.
Når det gjelder sentralisering av behandlingen anbefaler Helsedirektoratet «at spesial-kompetanse for å behandle de mest avanserte tilfellene sentraliseres til definerte gynekologiske avdelinger i regionene». Dette innebærer at fagmiljøene må samarbeide om hvilke avdelinger som skal ha dette ansvaret, og sikre at pasientene med de mest alvorlige tilfellene blir henvist til riktig avdeling. Dette krever kompetanse og gode rutiner som må utarbeides og innføres hos fastlegene og i sykehusene. Helsedirektoratet har ikke laget slike rutiner. Dette arbeides det med nå. Rutinene må utarbeides og forankres i helsetjenesten i hele Norge.
Når det gjelder den viktige anbefalingen om at «de regionale helseforetakene samarbeider om å opprette en nasjonal kompetansetjeneste for endometriose og adenomyose», kan vi forvente en avklaring i nær framtid.