Bjørnar Moxnes (R): Skal regjeringens nye tiltaksplan for veteranene til Stortinget for politisk behandling, og kan statsråden redegjøre for hvorfor regjeringen ønsker en ny tiltaksplan, hva som er den politiske intensjonen med tiltaksplanen og hvilken status eller rolle veteranorganisasjonene har hatt i arbeidet med tiltaksplanen?
Begrunnelse
Siden den andre verdenskrig har over 100 000 nordmenn tjenestegjort i internasjonale operasjoner, og flere av disse har fått psykiske og/eller fysiske skader som følge av tjenesten. Afghanistan-undersøkelsen fra 2020 viser at så mye som en av ti veteraner fra Afghanistan-krigen har psykiske skader og at antallet er økende.
Spørsmålsstiller mener landets myndigheter har en plikt til å ivareta de som ofrer liv og helse på oppdrag for norske myndigheter. Myndighetene må sørge for at alle skadde veteraner får tilstrekkelig helsehjelp og en rettmessig erstatning etter utenlandstjenesten. Veteranivaretakelsen må prioriteres også i perioder da Norge har færre soldater i internasjonale operasjoner.
Støre-regjeringen ved forsvarsminister Bjørn Arild Gram varslet sommeren 2022 at arbeidet med en ny tiltaksplan for veteranene skulle påbegynne. Arbeidet med tiltaksplanen kom i gang etter press fra veteranorganisasjoner som SIOPS og NVIO. Den offisielle lanseringen av planen som skulle forekommet på frigjørings- og veterandagen 8. mai i år har blitt utsatt til oktober. Statsråden har ikke redegjort for Stortinget om begrunnelsen for denne utsettelsen.
På spørsmål fra undertegnende svarte forsvarsministeren 24. mars- spørsmål 1739 (2022-2023) at regjeringen vil orientere Stortinget på egnet måte. Statsråden svarte ikke på hovedspørsmålet om hvorvidt planen skal legges frem for Stortinget til høsten eller ikke. Derfor gjentas spørsmålet her.
Spørsmålsstiller er også bekymret for hvorvidt de ulike departementene i tilstrekkelig grad er involvert og manglende åpenhet om arbeidet med tiltaksplanen. Selv om det konstitusjonelle ansvaret ligger under Forsvarsdepartementet, har hele regjeringen et ansvar for helheten i planen.
Veteranforbundet SIOPS har blant annet stilt spørsmål om veteranorganisasjonenes reelle rolle i tiltaksplanarbeidet. Derfor bes statsråden klargjøre om veteranorganisasjonene som har bidratt har status som høringsinstans, som referansegruppe eller som arbeidsgruppe, eventuelt noe annet.
Tiltaksplanen vil påvirke en mangfoldig gruppe av over 53 000 veteraner, samt deres pårørende. En ny tiltaksplan for landets veteraner fortjener derfor en inngående politisk debatt blant landets folkevalgte.