Marius Arion Nilsen (FrP): Prisregion NO2 som er Sørlandet og Rogaland betaler aller mest for Norges tilknytning til det Europeiske kraftmarkedet, grunnet den store kabelkapasiteten som utgår fra regionen. Selve prissmitten fra Europa må tas tak i, men fram til det, så er det fullstendig urimelig at det er Sørlandsk næringsliv og befolkning som må dekke den aller største delen av regningen.
Kan statsråden avklare muligheten for å redusere antall prissoner i Norge, hvilken effekt det vil ha på prisutjevning, samt når det evt. ville kunne iverksettes?
Begrunnelse
Eksporten fra Sørlandet, prisområdet NO2 er per 13.8.23 på hele 14,7 TWH, dette er ca. 10 x høyere enn prisområdet med nest størst eksport, NO4 som har 1,5 TWH i eksport så langt.
Europa har i stort monn lagt ned sin regulerbare kraftproduksjon og erstattet det med fluktuerende kraftproduksjon. Dette medfører at Europa får kraft fra Norge når Europa behøver det, mens Norge får kraft fra Europa når Europa har samtidig produksjon og overskudd de ikke blir kvitt. I tillegg får Norge prissmitte fra Europa.
I tillegg til den høye strømprisen, så gir også utenlandskablene økt nett-tap i prisområdet, som kombinert med høyere strømpriser gir høyere nettleie for NO2s strømkunder. Alt nettap i prisområdet må kjøpes inn og dekkes tilsvarende spotprisen, og dette må igjen dekkes av strømkundene. Det betyr at jo høyere strømprisen er, jo høyere blir kostnaden for nettap, som til syvende og sist betyr at strømkundene sitter igjen med enda høyere nettleie kostnad.
Slik situasjonen er i dag så betaler Sørlandet prisen for Norges tilknytning til Europa, uten å få noe som helst igjen for det, bortsett fra ulemper.