Skriftlig spørsmål fra Anne Kristine Linnestad (H) til kommunal- og distriktsministeren

Dokument nr. 15:2942 (2022-2023)
Innlevert: 22.08.2023
Sendt: 22.08.2023
Rette vedkommende: Helse- og omsorgsministeren
Besvart: 28.08.2023 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Anne Kristine Linnestad (H)

Spørsmål

Anne Kristine Linnestad (H): Hvordan jobber regjeringen for å legge til rette for at Norge og kommunesektoren har tilstrekkelig kompetanse innenfor vann og avløpssektoren?

Begrunnelse

Meld. St. 5 (2022-2023) Langtidsplan for forskning og høyere utdanning 2023-2032, som regjeringen la frem i oktober 2022, viser til at det er kompetanseutfordringer innen vann- og avløpsområdet. Det understekes i Stortingsmeldingen at for at kommunene skal kunne sikre rent og trygt drikkevann til hele Norges befolkning, må det utdannes og ansettes nok fagarbeidere og ingeniører/sivilingeniører innenfor vann, avløp og miljø. Det understrekes videre at det er viktig å utvikle og ta i bruk ny teknologi i kommunene for å sikre effektive, kostnadseffektive og bærekraftige løsninger innen vann- og avløpsområdet.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: I Meld. St. 5 (2022-2023) Langtidsplan for forskning og høyere utdanning 2023-2032 er kompetanseutfordringene innen vann- og avløpsområdet omtalt i kapittel 3.5 om samfunnssikkerhet og beredskap. Det fremgår at regjeringen vil legge til rette for å utdanne flere ingeniører og sivilingeniører, samt kandidater med tverrfaglig samfunnssikkerhets-kompetanse. Dette omfatter blant annet vann- og avløpsområdet. Videre vil regjeringen legge til rette for å utvikle modeller og analyseverktøy, samt styrke kompetansen og forståelsen knyttet til vannets syklus, forsyningssikkerhet for energi og forebygging av tørkeskader og flom- og skredskader. Regjeringen forventer at universiteter og høyskoler, helseforetak og forskningsinstitutter som mottar statlige grunn- eller basisbevilgninger, følger opp den tematiske prioriteringen av samfunnssikkerhet og beredskap, samt bidrar til å dekke kunnskaps- og kompetansebehovene omtalt under prioriteringen ut fra sine forutsetninger og sitt ansvar. Eventuelle økte bevilgninger til formålet må regjeringen komme tilbake til i forbindelse med de årlige statsbudsjettene.
Stortinget har tidligere bevilget midler til etableringen av Nasjonalt senter for vann-infrastruktur i tilknytning til Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) på Ås. En forutsetning for finansiering var at også andre aktører, slik som kommuner og private aktører, skulle bidra. Senteret er under etablering og første byggetrinn ventes ferdigstilt i løpet av høsten. Det vil da kunne tilby praktisk og teoretisk opplæring i blant annet lekkasjesøk og tetting av lekkasjer, uttesting av gravefrie metoder og annen ny teknologi. Kurs, opplæring og deling av kunnskap vil være sentralt i senterets virke. Til i dag har dette måtte foregå i Sverige fordi vi ikke har hatt tilrettelagte fasiliteter i Norge.
Regjeringen har videreført Program for teknologiutvikling i vannbransjen – et spleiselag mellom stat og kommune med sikte på å teste ut og ta i bruk ny teknologi. Målet er at teknologiutvikling skal bidra til å oppnå tryggere vannforsyning og bedre leveringssikkerhet på en kostnadseffektiv og bærekraftig måte. I 2021 ble det tildelt midler til 13 kommunale teknologiutviklingsprosjekter og i 2022 til 10 slike prosjekter.
Det pågår et omfattende arbeid med revisjon av de nasjonale målene for vann og helse og utarbeidelse av en tverrsektoriell gjennomføringsplan. Siden de nasjonale målene for vann og helse angår både drikkevanns- og avløpsområdet, samarbeider Helse- og omsorgsdepartementet tett med Klima- og miljødepartementet. Drikkevannsforsyning og avløp er samfunnskritiske funksjoner der kommunene har en sentral rolle. Derfor inngår også Justis- og beredskapsdepartementet og Kommunal- og distriktsdepartementet i samarbeidet. Kommunesektoren involveres underveis i arbeidet og spørsmålet om hvordan vi kan legge til rette for å sikre god kompetanse innen vann og avløp i kommunene og at ny teknologi tas i bruk, står sentralt i arbeidet. Jeg har som målsetning at vi får ferdigstilt de nasjonale målene og gjennomføringsplanen i løpet av 2023.