Skriftlig spørsmål fra Rasmus Hansson (MDG) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:2944 (2022-2023)
Innlevert: 22.08.2023
Sendt: 22.08.2023
Besvart: 25.08.2023 av olje- og energiminister Terje Aasland

Rasmus Hansson (MDG)

Spørsmål

Rasmus Hansson (MDG): NVE har ved flere anledninger bedt om mer midler til flom- og skredsikring. I Klassekampen 22. august sier NVEs Brigt Samdal at etaten kunne gjort betydelig mer forebyggingsarbeid med et større budsjett. Olje- og energidepartementet har imidlertid avvist å øke bevilgningene til NVE senest i august i år.
Er statsråden uenig med sin egen fagetat om behovet for økte bevilgninger til flom- og skredsikring?

Begrunnelse

I flere år har NVE bedt om ekstramidler for å drive flom- og skredsikring, men ikke fått dem. De kommende fire årene ønsker de til sammen 1,78 milliarder ekstra. De trenger ressurser til å ansette flere fagfolk, og til å gjennomføre flere sikringstiltak.
I 2021 kom NVE med en egen rapport om flom- og skredsikring, der de anslo at det å sikre bygg som er utsatt for flom, erosjon og skred ville koste 85 milliarder kroner. I et innspill sendt til regjeringen i desember 2021 skrev de:

«Med dagens bevilgningsnivå vil folk i de mer enn 200 000 bygningene som er identifisert i NVE-rapporten fra 2021 (...) ikke bli sikret i overskuelig framtid.»

I Dagbladet den 11. august i år avviste imidlertid Elisabeth Sæther, statssekretær i olje- og energidepartementet, at det var behov for økte bevilgninger til NVE nå. Begrunnelsen var at NVE ikke klarer å bruke opp midlene de får i dag. Ifølge NVE er imidlertid en del av årsaken til at de ikke klarer å bruke opp midlene at de mangler fagfolk, som de trenger midler til å ansette. De ønsker en gradvis oppbygging av ekspertise.
Regjeringen har varslet en stortingsmelding om flom og skred. Etter spørsmålsstillerens mening trengs det imidlertid ingen stortingsmelding for å øke bevilgningene til flom- og skredforebygging.

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: Det er i de siste årene bevilget betydelige beløp, omkring en halv milliard kroner årlig, til NVEs arbeid med forebygging av flom- og skredskader. NVEs hovedoppgaver er å varsle flom- og skredfare og bistå kommuner med farekartlegging, sikring av eksisterende bebyggelse og arealplanlegging som tar hensyn til flom- og skredfare. I krisesituasjoner gir NVE råd til politiet, kommuner og andre beredskapsaktører. NVE har bidratt til å begrense skader og god beredskap under ekstremværet «Hans», og vil også bidra i etterarbeidet.
Jeg er ikke uenig i at mer kan gjøres med større budsjetter, noe som gjelder de fleste viktige samfunnsoppgaver. I statsbudsjettet for 2023 gjorde regjeringen tøffe prioriteringer innenfor stramme rammer, med mål om å dempe prisveksten og unngå ytterligere press på renten.
Jeg kan ikke foregripe regjeringens pågående arbeid med budsjettet for 2024.
Jeg vil likevel påpeke at forebygging av flom- og skredskader er et viktig område for regjeringen. Det er et langsiktig arbeid som krever samhandling mellom statlige, kommunale og private aktører. Det er viktig at NVE har god kapasitet og gode verktøy, men det er også viktig at kommunene og andre aktører har kapasitet til å gjøre seg nytte av bistanden de kan få fra NVE.