Lars Haltbrekken (SV): Departementet skriver i sin klageavgjørelse av 21.07.23 at departementet vil ha en dialog med nemnda i region 6, for å få avklart hvordan regionen på sikt kan nå det regionale fastsatte bestandsmålet for bjørn.
Kan statsråden utdype hva denne dialogen skal gå ut på?
Begrunnelse
Bjørn er sterkt truet i Norge og ligger vesentlig under bestandsmålet. Det er svært viktig å bevare reproduktive binner. Likevel vedtok KLD 21. 07.2023 for første gang å skyte binne NT125 med to unger. NOAH og Foreningen Våre Rovdyr tok ut midlertidig forføyning, men tapte saken i tingretten 17. august.
En grunn som ble oppgitt for å skyte binna og ungene var at de oppholdt seg i beiteprioritert område, selv om de også lever i bjørneprioritert område. Imidlertid er det aktuelle området svært velegnet for bjørn, og var tidligere bjørneprioritert. Miljødirektoratet har uttalt at det kommer til å komme bjørn dit igjen uansett.
Da Stortinget diskuterte bjørn i region 6, ifm Innst. 13 2018-1019, sendte daværende miljøminister et brev hvor det bl.a. står: [1]
«Dersom det prioriterte rovviltområdet ikke tar tilstrekkelig hensyn til muligheten for å nå bestandsmålet for regionen, får det som en konsekvens at hensyn til å nå bestandsmålet også må ivaretas i beiteprioriterte områder.»
Stortinget omtalte region 6 spesielt i sitt vedtak:
«Flertallet merker seg i statsrådens svarbrev at vi ligger langt under bestandsmålet for bjørn, og at en økning i bestanden vil kreve en særlig beskyttelse av binner.»
Stortinget ba også om at problemet med dette aktuelle området ble løst av regjeringen.
Selv om NINA-rapport 1952 konkluderte med at forvaltningsområdet i teorien er stort nok, gjør bjørnens utnyttelse av leveområder, samt at det er gode bjørnehabitater på utsiden av forvaltningsområdet, som Rokdalen, at det ikke er slik i praksis. NINA skriver selv at det er få binner som kun holder seg innenfor forvaltningsområdet. Bjørnebinne NT97 er med høy sannsynlighet mor til NT125. De har en overlapp i leveområdet sør i forvaltningsområdet i Snåsa. Dersom binne NT125 blir felt, er det stor sannsynlighet for at en ny binne, som ikke vil være i slekt med NT97, vil bruke enda større areal utenfor forvaltningsområdet enn det NT125 gjør nå. Å fjerne binne NT125 vil ikke stanse fremtidige binner i å utnytte leveområder utenfor forvaltningsområdet. Samtidig har Stortingsflertallet vedtatt en særlig beskyttelse av binner.