Skriftlig spørsmål fra Birgit Oline Kjerstad (SV) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:2950 (2022-2023)
Innlevert: 22.08.2023
Sendt: 22.08.2023
Besvart: 28.08.2023 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Birgit Oline Kjerstad (SV)

Spørsmål

Birgit Oline Kjerstad (SV): Det bur nesten 500 einslege mindreårige på norske asylmottak og mange har budd på mottak i lang tid. Det rapporterast om ventetid på 9 månadar for intervju hjå UDI. Einslege mindreårige har rett på ein representant som skal sikre at bornet blir høyrd og at alle vedtak skal vere til barnas beste.
Men representantane får bare dekt tolkeutgifter til 3 besøk før intervjuet finn stad.
Korleis skal representantene sikre rettsvernet til disse borna når dei får møtast så lite, og vil justisministeren betre rettstryggleiken for desse borna?

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: I særlig siste del av 2022 ble det fremmet mange søknader om beskyttelse fra enslige mindreårige, og det har derfor blitt en del ventetid på intervju. Jeg vil understreke at departementet har høy oppmerksomhet på at søknader skal behandles så raskt som mulig. I departementets tildelingsbrev til UDI er det fremhevet at UDI skal prioritere enslige mindreårige i alle ledd i saksbehandlingen. UDI har i sin første tertialrapport for 2023 opplyst om at de har økt saksbehandlingskapasiteten knyttet til denne porteføljen, men det vil ta noe tid før tiltaket gir effekt.
Det følger av utlendingsforskriften§ 17-34 første ledd at det ytes godtgjøring til den mindreåriges representant etter faste satser frem til gjennomført intervju i asylsaken. Representanten får som hovedregel dekket egen godtgjøring og utgifter i forbindelse med tre besøk på mottaket før intervjuet. Representanten kan også søke om å få dekning for flere besøk på mottak dersom det er behov for det. Departementet har fått opplyst at statsforvalteren i Oslo og Viken mottar få søknader om flere enn tre besøk på mottak, og at de fleste søknadene innvilges så lenge det er behov for å ivareta representantoppdraget i denne fasen. Når det gjelder tolk er det i utgangspunktet fastsatt en grense på 3 800 kroner til dekning av utgifter til tolk. Dekning av utgifter til tolk er ikke direkte knyttet opp mot de tre besøkene, men kan også brukes i andre sammenhenger. Departementet har fått opplyst at det er få søknader om å få dekket tolkeutgifter utover grensen på 3 800 kroner, og at de fleste søknader innvilges. Det er rimelig å anta at det lave antallet søknader om utvidet dekning tyder på at satsen er dekkende.
Den mindreåriges representant skal etter utlendingsloven bl.a. ivareta den mindreårige sine interesser i asylsaken, men har ikke ansvar for forsørgelse og daglig omsorg. Jeg er opptatt av at mindreårige asylsøkere skal ha en meningsfull og trygg hverdag, særlig når ventetiden blir lenger enn ønskelig. Det er UDI, i praksis ved asylmottaket, som har ansvaret for den daglige omsorgen under oppholdet i mottak. Forskrift om omsorgen for enslige mindreårige som bor i asylmottak oppstiller regler om bl.a. krav til forsvarlig omsorg, rett til informasjon og medvirkning og krav til asylmottakets bemanning og utforming. Kravet til forsvarlig omsorg innebærer bl.a. at mottakene skal tilrettelegge for aktiviteter og en mest mulig meningsfull tilværelse under oppholdet i mottak. UDI har også et ansvar for å legge til rette for at representantene for de enslige mindreårige kan utøve sitt ansvar på best mulig måte.
Det er viktig for regjeringen at barns rettsikkerhet ivaretas på en god måte, og vi har et regelverk som sikrer dette. Med virkning fra 1. juli 2022 er det forskriftsfestet at statsforvalteren skal føre tilsyn med og kontrollere at omsorgen for enslige mindreårige som bor i asylmottak er i samsvar med kravene i utlendingsloven og -forskriften, og at UDI og driftsoperatøren gir de mindreårige en forsvarlig omsorg.
Jeg viser ellers til at enslige, mindreårige asylsøkere, i tillegg til representant, har rett til advokat (fritt rettsråd) både ved UDIs behandling av asylsøknaden i første instans og ved ev. senere klagebehandling i UNE. Barn skal også bli hørt i alle saker hvor de er berørt. Jeg nevner for øvrig at i 2022 var innvilgelsesprosenten for enslige, mindreårige asylsøkere 97 %. En så høy innvilgelsesprosent er også et tegn på at rettsikkerheten er god i dag.