Skriftlig spørsmål fra Bård Ludvig Thorheim (H) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2974 (2022-2023)
Innlevert: 23.08.2023
Sendt: 24.08.2023
Besvart: 31.08.2023 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Bård Ludvig Thorheim (H)

Spørsmål

Bård Ludvig Thorheim (H): En reportasje i Avisa Nordland 13.07 setter søkelys på flere legers arbeidshverdag i Nord-Norge, hvor rekrutteringen av helsepersonell er en utfordring fra før.
Hvordan vil statsråden følge opp de krevende arbeidsforholdene som har blitt avdekket for leger?

Begrunnelse

Legen i spesialisering Maiken Schultz (35) fra Svolvær valgte å avslutte sitt eget liv. Nå aksjonerer leger over hele landet under emneknaggen Legermåleve.
Avisa Nordland har intervjuet fem leger i Nord-Norge om deres arbeidshverdag. Legeyrket er ansvarsfullt og krevende. I likhet med en del andre stillinger vil det være krevende å kombinere med familieliv og privatliv. Samtidig fremkommer historier om arbeidssituasjoner som langt overgår det man kan forvente av arbeidstagere.
I Nord-Norge er i tillegg utfordringene med å rekruttere helsepersonell tidvis større enn andre steder i landet.
I lys av de historiene som fremkommer bes statsråden redegjøre for hvordan saken om legers arbeidsforhold følges opp.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Det har vært mye oppmerksomhet og engasjement i den senere tid om sykehuslegers arbeidssituasjon og det at mange leger opplever å ha en krevende arbeidshverdag. Dette er noe som også engasjerer meg. Leger og for øvrig også annet helsepersonell, skal ha trygge og gode arbeidsforhold i helsetjenesten vår.
Jeg kan ikke kommentere enkeltsaker, men er gjennom medieomtale gjort kjent med sakene som stortingsrepresentant Thorheim viser til i sitt spørsmål.
Som statsråd og dermed den som har overordnet ansvar for spesialisthelsetjenesten, er det mitt ansvar å bidra til gode forutsetninger og rammer for virksomheten. Dette skjer gjennom å legge til rette for Stortingets vedtak om budsjetter og lover, og ved å stille overordnede krav til tjenesten gjennom foretaksmøter og oppdragsdokument. Gode arbeidsforhold må skapes lokalt. Det å utvikle og opprettholde gode arbeidsmiljøer er et kontinuerlig arbeid. Dette er et stort ansvar som påhviler ledelsen i det enkelte helseforetak og på den enkelte arbeidsplass, i godt samarbeid med tillitsvalgte og medarbeidere.
Regulering av arbeidstidsordningene for leger i sykehus, er avtalt mellom Legeforeningen og Arbeidsgiverforeningen Spekter. Et grunnleggende krav som gjelder alle arbeidstakere, er at arbeidstidsordninger skal være forsvarlige. Dette er også omtalt i tariffavtalen mellom Legeforeningen og Spekter. Helse- og omsorgsdepartementet legger til grunn at driften av sykehusene skjer i samsvar med lover og regler, samt gjeldende avtaleverk mellom partene i arbeidslivet.
Jeg legger til grunn at alle helseforetak skal arbeide systematisk med god ivaretakelse av sine medarbeidere, inkludert tiltak som bidrar til et trygt og godt arbeidsmiljø. Dette var et tema i foretaksmøtene i januar i år og fremgår også av protokollen fra disse møtene.
Legeyrket er både utfordrende, ansvarsfullt og kan opplagt også være krevende. For leger så vel som annet helsepersonell, er det viktig at arbeidet kan la seg kombinere med familieliv og det tilværelsen ellers rommer.
Stortingsrepresentant Thorheim peker i sitt spørsmål på det faktum at man har rekrutterings-utfordringer i ulike steder i helsetjenesten, og at situasjonen i Helse Nord enkelte steder er særlig utfordrende. Dette innebærer at arbeidet med å rekruttere, men også å beholde og utvikle eksisterende personell, må gis høy prioritet. Jeg er opptatt av at vår felles helsetjeneste både skal styrkes og fortsatt være en god arbeidsplass i årene framover, og har satt i gang en rekke arbeider som kan bidra til å bevare og utvikle helsetjenesten.
Vi fortsetter også vårt arbeid med å gjøre fastlegeyrket mer attraktivt, rekruttere flere leger inn i ordningen og ser på hvilke arbeidsoppgaver som kan tas bort eller overtas av andre. Det å benytte helsepersonell på en god måte, og samtidig gi fagfolkene gode rammebetingelser og utviklingsmuligheter, er en av våre største oppgaver framover.