Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.
Dokument nr. 15:2983 (2022-2023) Innlevert: 24.08.2023 Sendt: 24.08.2023 Besvart: 30.08.2023 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl
Ingunn Foss (H): I Senterpartiets partiprogram 2021-2025 står følgende: «Senterpartiet vil gi større ansvar og innflytelse til politimestrene og lokalt politi når det gjelder å bestemme bemanning og disponere ressurser ut fra lokale analyser og prioriteringer. Dette må skje i samråd med kommunene og lokalt næringsliv».Hvordan mener statsråden at dette harmonerer med beslutningen om å opprette nye polititjenestesteder og detaljstyre bemanning ved disse imot politimestrenes vurderinger og anbefalinger?
Emilie Mehl: Jeg vil først gjøre representanten oppmerksom på at det i det aktuelle programmet også står at det skal etableres «et antall nye tjenesteenheter etter dialog mellom politimester og kommunene».I Hurdalsplattformen, som regjeringen styrer på, står det følgende:«Regjeringa vil (…) opprette polititenestestader i dialog med kommunane og politidistrikta på stader der det er eit lokalt ønske om det, og geografiske faktorar eller kriminalitetsbildet tilseier at det bør opprettast. Det skal opprettast 20 nye tenestestader, og arbeidet skal starte i 2022».Den første politistasjonen ble etablert på Magnormoen i juni 2022. Videre etablerer regjeringen ni tjenestesteder i 2023 og ti tjenestesteder i 2024.Regjeringen vil sikre trygghet, god rettssikkerhet og tilgjengelige tjenester for innbyggerne i hele landet. Flere tjenestesteder betyr at folk i hele landet kan få bedre tilgang til polititjenester nær seg. Synlig tilstedeværelse av politiet kan gi økt trygghetsfølelse i lokalsamfunn i bygd og by i hele Norge, inkludert i Oslo. Jeg gjør oppmerksom på at et av funnene i DFØs evaluering av politireformen under den forrige regjeringen er at man ikke har lyktes med å nå målet om økt lokal tilstedeværelse. Politiets innbyggerundersøkelse viser dessuten at innbyggerne vil ha et mer synlig politi. Å opprette nye tjenestesteder er ett av flere tiltak denne regjeringen gjør for å sikre et mer tilstedeværende politi.I prosessen med å velge hvor det skal etableres nye tjenestesteder, har regjeringen bedt både politiet og alle landets kommuner om råd. Jeg har fått mange gode råd, vurderinger og innspill fra både politiet og en lang rekke kommuner. I noen tilfeller er det sammenfall mellom politiets og kommunenes vurderinger, i andre tilfeller ikke. Det er helt naturlig. På grunnlag av rådene har regjeringen besluttet hvor de nye tjenestestedene skal etableres og, for enkelte av dem, hvor mange som skal jobbe der. Tjenestestedene skal for øvrig oppfylle krav som er satt av Politidirektoratet. Fasiliteter og tjenestetilbud ut over dette besluttes av det aktuelle politidistrikt i dialog med kommunene.